"În mod normal ar fi de la sine înţeleasă o chestiune de bun simţ, însă experienţa recentă a României face necesară, în opinia mea, includerea în raportul final al acestei conferinţe a unei recomandări speciale: preşedintele unei ţări, mai ales dacă aşa prevede Constituţia, ar trebui să rămână mai mult mediator în interiorul societăţii, ar trebui să fie preşedintele tuturor cetăţenilor, inclusiv al cetăţenilor care nu l-au votat. În nicio ţară din lume şi sub nicio împrejurare preşedintele nu ar trebui să participe în stradă la proteste antiguvernamentale sau îndreptate împotriva majorităţii parlamentare democratic alese, altfel preşedintele s-ar transforma de dată din mediator în instigator, ceea ce nu face decât să amplifice conflictul social şi ura, în loc să le diminueze. De asemenea, nu cred că ne face bine fetişizarea protestelor în stradă pentru că riscăm să pierdem din vedere că votul însuţi poate fi un protest. Atunci când se schimbă puterea şi un partid obţine singur aproape 50% din voturi nu este oare şi acesta un protest? Protestul tăcut a celor care nu ies în stradă, dar ies la vot", a precizat Pleşoianu, la conferinţa internaţională organizată la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

El a subliniat că principiul reprezentării nu trebuie scăpat din vedere.

"Tirania majorităţii nu va fi evitată prin îmbrăţişarea tiraniei minorităţii", a adăugat deputatul PSD.

Administraţia Prezidenţială, alături de Comisia de la Veneţia şi cu sprijinul Adunării Parlamentare a Europei organizează în 6-7 aprilie, la Palatul Cotroceni, Conferinţa internaţională „Interacţiunea dintre majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”.

La finalul evenimentului, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, document care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte şi să interacţioneze cu opoziţia.