Evenimentul Zilei > Actualitate > „Rechinii lui Erdogan” iau cu asalt Marea Neagră. Putin are de ce să se teamă
„Rechinii lui Erdogan” iau cu asalt Marea Neagră. Putin are de ce să se teamă

„Rechinii lui Erdogan” iau cu asalt Marea Neagră. Putin are de ce să se teamă

Izolat pe plan internațional și presat de probleme economice grave, președintele turc mizează din ce în ce mai mult pe forța militară a țării sale.

Dacă dronele turcești au reușit să schimbe soarta războaielor din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh, industria de armament a Turciei pare să se concentreze acum asupra capacităților marinei militare. Iar inginerii turci par să obțină și aici succes după succes.

Ultimele vești vin de la compania Havelsan, un important antreprenor turc din industria de apărare. Reprezentanții companiei anunță că au efectuat cu succes teste de acceptare pentru sistemul de distribuție a informațiilor care urmează să fie implementat pe ultimele șase submarine pe care Turcia le construiește în prezent.

Denumit „inima” submarinelor, Sistemul de distribuție a informațiilor submarine (DBDS) este esential pentru submarinele de ultimă generașie ale tucilor. Potrivit reprezentanților Havelsan, sistemul lor este mai bun decât cel folosit de marile puteri din întreaga lume.

Cercetarea a început în 2011, iar echipa de software a Havelsan a proiectat un sistem integrat de înregistrare a datelor în conformitate cu nevoile marinei. Sistemul a fost produs în întregime în Turcia, de la proiectare până la integrare. Raportul contribuției interne s-a apropiat de 75%, desi inițial era prevăzut să fie de doar 70%.

O data cu finalizarea și testarea noilor sisteme hardware și a programelor  software se poate trece la implementarea lor pe submarinele TCG PiriReis, TCG HızırReis, TCG MuratReis, TCG AydınReis, TCG SeydialiReis și TCG SelmanReis, scrie Agenția Anadolu.

Noile submarine turcești

Turcia a început construcția primului submarin, PiriReis, în urmă cu patru ani. Acest submarin se așteaptă să fie pus în funcțiune în 2022.

De altfel, turcii se străduiesc să-și întărească forțele navale în ritm alert. Toate cele șase noi submarine vor intra în serviciu până în 2027. Cele șase  submarine fac obiectul unui contract semnat cu  consorțiul german ThyssenKrupp Marine Systems în 2009.

Turcii se pregătesc și ei să scoată bani din faima obținută din acest ambițios proiect. Sistemul DBDS urmează să fie utilizat și în modernizarea submarinelor din clasa Agosta ale marinei pakistaneze, notează ziarul turc Daily Sabah. Veștile despre noile submarine turcești îngrijorează atât Grecia și Cipru, tări aflate în conflict cu Turcia în ceea ce privește zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, dar și Rusia, care vede în întărirea capacităților militarea ale Ankarei o amenințare pentru interesele sale în Caucaz, Libia și Siria.

FOTO: @Twitter Ali Özkök

Teoria conspirației. Ce ascunde mișcarea „imbecilă” a echipei lui Trump? Explodează bomba?

Teoria conspirației. „Marea resetare” înseamnă lagăre pentru cei care refuză vaccinarea?

Cumplita profeție a lui „Nostradamus al Greciei”. Război nimicitor între Rusia și Turcia