Editura Evenimentul si Capital

Reacțiile liderilor politici români la moartea lui Shimon Peres. Klaus Iohannis: "Un lider cu adevărat vizionar"

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 183 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său israelian, Reuven Rivlin, un mesaj de condoleanţe la moartea lui Shimon Peres. Președintele spune că Shimon Peres a fost un lider vizionar. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj de condoleanțe și a anunțat că va participa la funeraliile de la Ierusalim.

"Shimon Peres va rămâne în amintirea noastră şi a întregii umanităţi ca una dintre personalităţile lumii pentru care nu există comparaţii, un lider cu adevărat vizionar, prin întreaga sa activitate politică de prim-ministru şi preşedinte al Israelului, părinte fondator al statului Israel, luptător neobosit pentru o soluţie durabilă în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A fost un adevărat om de stat, pentru care pacea a reprezentat mereu o cale de urmat, cu o profundă încredere în umanitate şi progres. În România, ne vom aminti mereu de prietenia sa sinceră şi profundă faţă de poporul român, Shimon Peres fiind primul preşedinte israelian care a vizitat ţara noastră în anul 2010", se arată în mesajul preşedintelui Iohannis. Șeful statului va participa vineri la funeraliile fostului preşedinte al Statului Israel Shimon Peres.

Un mare conducător al lumii

Premierul Dacian Cioloş a transmis și el omologului israelian Benjamin Netanyahu un mesaj de condoleanţe la moartea fostului preşedinte Shimon Peres. "Am aflat cu profundă durere şi emoţie despre trecerea în nefiinţă a preşedintelui Shimon Peres, ultimul părinte fondator al Statului Israel şi promotor al păcii, recunoscut pe plan internaţional. În aceste momente de tristeţe profundă, aş dori să transmit, în numele Guvernului român şi al meu, condoleanţe şi regrete sincere", se arată în mesajul premierului român. Cioloş mai afirmă că preşedintele Shimon Peres "a fost un mare conducător al lumii, ghidat de angajamentul său ferm şi de luptă pentru coexistenţa paşnică a popoarelor din Orientul Mijlociu, eforturi care i-au fost recunoscute prin câştigarea Premiului Nobel pentru Pace". "O personalitate emblematică, preşedintele Peres, a avut, de asemenea, o contribuţie de seamă la complexa restructurare economică a ţării sale. În acest moment de adâncă tristeţe, românii se alătură poporului israelian în doliul lor, omagiind un mare prieten al României, care a dedicat timp şi energie consolidării relaţiilor româno-israeliene", mai arată Dacian Cioloş

Tăriceanu, apel la liderii partidelor parlamentare să participe la funeralii Și preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că va participa la funeraliile naţionale ale lui Shimon Peres, care vor avea loc în Israel. "Folosesc acest prilej pentru a invita colegii mei, liderii grupurilor politice din Senat, să mă însoţească pentru a participa la funeraliile naţionale care vor avea loc în Israel pentru înmormântarea lui Shimon Peres şi fac un apel la liderii partidelor politice reprezentate în Parlament să participe la această ceremonie ca un gest de preţuire pe care noi suntem obligaţi să îl aducem unor adevăraţi oameni de stat", a afirmat Tăriceanu.

El a transmis condoleanţe israelienilor şi a elogiat activitatea politică a fostului preşedinte Shimon Peres. "Doresc ca, în numele cetăţenilor români, ai membrilor Senatului şi al meu personal, să transmit condoleanţe poporului israelian şi Statului Israel pentru dispariţia lui Shimon Peres, care este un binecunoscut om de stat, care a contribuit prin eforturile personale la crearea Statului Israel, la consolidarea şi întărirea lui. După cum ştiţi, Shimon Peres a fost nu numai preşedinte al Israelului, a fost în două rânduri prim-ministru, a fost ministru de Externe, a avut în total nu mai puţin de 12 ministeriate pe care le-a deţinut în cursul lungii sale cariere politice. El este considerat unul dintre părinţii fondatori ai Statului Israel", a arătat Tăriceanu, care a subliniat că l-a cunoscut personal pe Peres, într-o vizită oficială în Israel.

Viaţa fostului preşedinte israelian Shimon Peres - un mare prieten al României - se confundă cu istoria statului pe care l-a servit, a spus și fostul şef de stat Ion Iliescu. "Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii fostului preşedinte al Statului Israel, Shimon Peres, un mare prieten al României. Viaţa sa se confundă cu istoria statului pe care l-a servit şi în fruntea căruia a fost în ultimii ani ai vieţii sale. Destinul său a fost comun multor evrei din Estul Europei, care şi-au urmat visul întemeierii unui stat propriu. Nu în ultimul rând, a fost un om de stânga, fidel valorilor ei, care şi-a început cariera politică în Mapai, organizaţie înfiinţată şi condusă de o altă figură legendară a Israelului, David Ben-Gurion. A fost, multă vreme, vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste", a scris Ion Iliescu pe blogul personal. Potrivit acestuia, Shimon Peres şi-a servit ţara ocupând mai multe funcţii de înaltă responsabilitate, ca prim-ministru sau ministru al Apărării, şi a primit, alături de Yitzhak Rabin şi Yasser Arafat, Premiul Nobel pentru Pace, ca recunoaştere a eforturilor sale pentru soluţionarea unui conflict ce a marcat Orientul Mijlociu timp de decenii. "L-am întâlnit în diverse ocazii, inclusiv în timpul întâlnirii de la Bucureşti, din 1994, la Forumul Crans Montana, cu Yasser Arafat. I-am apreciat stilul deschis, profunda cunoaştere a problemelor zonei, eforturile sale sincere pentru rezolvarea unei probleme vitale pentru Statul Israel, dar şi pentru vecinii săi. Ca om ce-şi avea originile în Estul Europei, era extrem de sensibil la problemele acestei regiuni şi aprecia contribuţia evreilor de origine română la edificarea statului evreu şi la consolidarea lui. Transmit sincere condoleanţe familiei şi sunt alături de toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat", a mai spus Ion Iliescu. Fostul preşedinte al Israelului Shimon Peres a murit miercuri la Tel Aviv la vârsta de 93 de ani. Numeroşi şefi de stat şi de guvern şi-au anunţat prezenţa la funeraliile fostului preşedinte israelian, care vor avea loc vineri la cimitirul de pe Muntele Herzl din Ierusalim. Conform presei israeliene, şi-au anunţat deja prezenţa preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi secretarul de stat, John Kerry. De asemenea, vor fi prezenţi la Ierusalim candidata democrată la preşedinţia SUA Hillary Clinton şi soţul ei, fostul preşedinte american Bill Clinton. Este aşteptat, de asemenea, şi Papa Francisc. La funeralii ar urma să ia parte, totodată, demnitari din Marea Britanie, Canada şi alte state din America de Sud, Asia şi Africa.

Victor Ponta arunca BOMBA! Dezvaluirea NEASTEPTATA despre Radu Mazare! Emotii pentru Liviu Dragnea

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI