Evenimentul Zilei > Politica > Reacțiile liderilor politici români la moartea lui Shimon Peres. Iohannis: „Un lider cu adevărat vizionar”
Reacțiile liderilor politici români la moartea lui  Shimon Peres. Iohannis: „Un lider cu adevărat vizionar”

Reacțiile liderilor politici români la moartea lui Shimon Peres. Iohannis: „Un lider cu adevărat vizionar”

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său israelian, Reuven Rivlin, un mesaj de condoleanţe la moartea lui Shimon Peres. Președintele spune că Shimon Peres a fost un lider vizionar. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj de condoleanțe și a anunțat că va participa la funeraliile de la Ierusalim.

"Shimon Peres va rămâne în amintirea noastră şi a întregii umanităţi ca una dintre personalităţile lumii pentru care nu există comparaţii, un lider cu adevărat vizionar, prin întreaga sa activitate politică de prim-ministru şi preşedinte al Israelului, părinte fondator al statului Israel, luptător neobosit pentru o soluţie durabilă în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A fost un adevărat om de stat, pentru care pacea a reprezentat mereu o cale de urmat, cu o profundă încredere în umanitate şi progres. În România, ne vom aminti mereu de prietenia sa sinceră şi profundă faţă de poporul român, Shimon Peres fiind primul preşedinte israelian care a vizitat ţara noastră în anul 2010", se arată în mesajul preşedintelui Iohannis. Șeful statului va participa vineri la funeraliile fostului preşedinte al Statului Israel Shimon Peres. 
 

Tăriceanu, apel la liderii partidelor parlamentare să participe la funeralii 

Și preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că va participa la funeraliile naţionale ale lui Shimon Peres, care vor avea loc în Israel.  "Folosesc acest prilej pentru a invita colegii mei, liderii grupurilor politice din Senat, să mă însoţească pentru a participa la funeraliile naţionale care vor avea loc în Israel pentru înmormântarea lui Shimon Peres şi fac un apel la liderii partidelor politice reprezentate în Parlament să participe la această ceremonie ca un gest de preţuire pe care noi suntem obligaţi să îl aducem unor adevăraţi oameni de stat", a afirmat Tăriceanu. 

El a transmis condoleanţe israelienilor şi a elogiat activitatea politică a fostului preşedinte Shimon Peres. 

"Doresc ca, în numele cetăţenilor români, ai membrilor Senatului şi al meu personal, să transmit condoleanţe poporului israelian şi Statului Israel pentru dispariţia lui Shimon Peres, care este un binecunoscut om de stat, care a contribuit prin eforturile personale la crearea Statului Israel, la consolidarea şi întărirea lui. După cum ştiţi, Shimon Peres a fost nu numai preşedinte al Israelului, a fost în două rânduri prim-ministru, a fost ministru de Externe, a avut în total nu mai puţin de 12 ministeriate pe care le-a deţinut în cursul lungii sale cariere politice. El este considerat unul dintre părinţii fondatori ai Statului Israel", a arătat Tăriceanu, care a subliniat că l-a cunoscut personal pe Peres, într-o vizită oficială în Israel. 

Fostul preşedinte al Israelului Shimon Peres a murit miercuri la Tel Aviv la vârsta de 93 de ani.  Numeroşi şefi de stat şi de guvern şi-au anunţat prezenţa la funeraliile fostului preşedinte israelian, care vor avea loc vineri la cimitirul de pe Muntele Herzl din Ierusalim. 

Conform presei israeliene, şi-au anunţat deja prezenţa preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi secretarul de stat, John Kerry. De asemenea, vor fi prezenţi la Ierusalim candidata democrată la preşedinţia SUA Hillary Clinton şi soţul ei, fostul preşedinte american Bill Clinton. Este aşteptat, de asemenea, şi Papa Francisc. La funeralii ar urma să ia parte, totodată, demnitari din Marea Britanie, Canada şi alte state din America de Sud, Asia şi Africa. 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: