Deputatul PDL Raluca Turcan susţine că Victor Ponta ar trebui demis, după ce CCR a stabilit că ordonanţa privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.

"Decizia CCR este un nou blam pentru premierul Ponta şi reprezintă un nou motiv pentru care premierul Ponta trebuie demis", a precizat Turcan.

Deputatul a precizat că PNL nu ia în calcul reprimirea primarilor migratori, aflaţi acum cu "paşaport neconstituţional''.

Raluca Turcan mai afirmă că în prezent aproximativ 500 de primari din ţară stau sub semnul neconstituţionalităţii şi pun sub semnul întrebării guvernarea locală a PSD.

De asemenea, ea menţionează că o eventuală invalidare a mandatelor devenite neconstituţionale ale primarilor "migratori" stă numai în puterea instanţelor de drept comun şi că rămâne de văzut practica acestora.

 

În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a transmis, printr-un comunicat de presă că aleşii locali care şi-au schimbat partidul în baza OUG 55 nu au de ce să se teamă ca urmare a deciziei CCR.

Potrivit acesteia, în momentul în care aleşii locali au luat decizia de a părăsi partidul din care făceau parte au făcut-o "în mod legal", în baza unui act normativ aflat în vigoare.

"În acest moment, nu ştim ce anume din Legea de aprobare a OUG 55 a considerat CCR că este neconstituţional. Avem doar o decizie care operează pentru viitor, iar concluziile le vom putea trage după publicarea motivării, cea care a stat la baza acestei decizii. Abia atunci vom vedea ce anume este în neregulă şi vom putea efectua modificările necesare. Să nu uităm că primarii care au părăsit PNL au justificat gestul prin faptul că au candidat pe listele USL, alături de PSD, iar electoratul lor nu a văzut cu ochi buni fuziunea PNL cu PDL, partid care a girat tăierea de salarii şi pensii", a susţinut Firea.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.

Curtea cere Parlamentului să reglementeze prin legea de respingere a ordonanţei măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a actului normativ pentru a le pune de acord cu decizia Curţii.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, este definitivă şi obligatorie.