Medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, confirmă că ceea ce se întâmplă acum, cu explozia de noi cazuri de îmbolnăvire, reprezintă o consecință a relaxării. El spune că populația trebuie să înțeleagă cum stau lucrurile, că pericolul nu a trecut și să devină mai responsabilă.

„De o săptămână  și ceva numărul de cazuri crește, foarte probabil ca o consecință a primului val de relaxare. Eu am, totuși, credința că în urma apelurilor noastre populația va deveni un pic mai responsabilă ca să nu se întâmple…”, a declarat Virgil Musta.

Medicul a precizat că virsul există în comunitate și se transmite în cadrul acesteia, iar dacă nu vom respecta regulile impuse de autorități, revenirea la starea de normalitate va întârzia.

„Virusul există în continuare în comunitate. Există această transmitere comunitară. Dacă nu vom respecta regulile nu vom putea avea relaxarea și starea de normalitate pe care ne-o dorim. Prin aceste reguli populația este protejată. În momentul când ele nu vor fi respectate și numărul de cazuri va crește, sigur aceste măsuri vor fi mai dure și poate vom ajunge din nou la interzicerea unor activități”, a continuat medicul Virgil Musta.

El a explicat că și în situația în care numărul de îmbolnăviri se va reduce, tot va trebui să fim precauți deoarece este foarte posibil ca virusul să revină în sezonul rece, la fel ca și cel gripal. Drept urmare, susține medicul timișorean, trebuie să ne obișnuim să trăim cu acesta și să ne pregătim să revenim la măsuri de protecție, atunci când va fi cazul.

„Foarte probabil că va trebui să ne obișnuim cu existența acestui virus, ca și virusul gripal. Și în anumite perioade ale anului, dacă virusul acționează cu sezonalitate, cum face marea majoritate a virusurilor, va trebui să fim mai precauți și să revenim la măsuri de protecție, pe care deja le cunoaștem, ne-am obișnuit cu ele și vor intra în cotidian”, a mai spus Virgil Musta, într-un interviu acordat RFI.

 

Arafat, mesaj cutremurător după ce un medic din Olt, confirmat cu COVID-19, a murit

Un medic de la Ambulanță, ucis de coronavirus