Evenimentul Zilei > Justitie > REACŢIA SRI la DEBARCAREA omului lui Coldea. Rotirea cadrelor sau o MUTARE STRATEGICĂ?
REACŢIA SRI la DEBARCAREA omului lui Coldea. Rotirea cadrelor sau o MUTARE STRATEGICĂ?

REACŢIA SRI la DEBARCAREA omului lui Coldea. Rotirea cadrelor sau o MUTARE STRATEGICĂ?

Reacţia SRI la debarcarea omului de încredere al lui Florian Coldea lasă de înţeles că şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Prahova, colonelul Sabin Iancu, nu a fost pedepsit, deşi numele ofiţerului a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv cel al procurorului DNA, Mircea Negulescu, zis “Portocală”. “Este o decizie managerială”, susţine purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Reacţia SRI la schimbarea din funcţie a şefului Judeţene de Informaţii Prahova, colonelul Sabin Iancu, considerat omul de încredere al lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului serviciului secret, lasă de înţeles că acesta nu a fost debarcat ca o măsură sancţionatorie.

În context, oficiali din SRI au precizat că schimbarea din funcţie a colonelului Sabin Iancu nu are legătură cu implicarea numelui său în scandalul legat de procurorul Mircea Negulescu, zis “Portocală”, procurorul DNA Ploieşti, exclus din magistratură, dar nici cu cercetările penale care au vizat activitatea unor ofiţeri ai serviciului secret. “Nu este o pedeapsă, ci o decizie managerială”, au precizat aceleaşi surse.

Asta deşi ofiţerul a fost acuzat de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi de senatorul Daniel Savu de legături periculoase Mircea Negulescu, zis “Portocală”, procurorul DNA Ploieşti care a fost exclus din magistratură pentru fapte reprobabile, transmite luju.ro. “Sabin Iancu l-a selectat pe Negulescu să facă treburile murdare şi l-a ajutat să măsluiască dosare… Relaţia personală dintre Negulescu şi Iancu depăşeşte cadrul instituţional de colaborare SRI-DNA”, susţinea Sebastian Ghiţă.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a confirmat schimbarea colonelului Sabin Iancu de la şefia Direcţiei Judeţene de Informaţii Prahova: „În legătură cu şeful SRI Prahova va pot pot face următoarele precizări: printr-o decizie managerială, domnul colonel Sabin Iancu a fost mutat din funcţia de şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Prahova într-o altă unitate din cadul Serviciului Român Informaţii”.

Mişcarea extrem de importantă de la vârful Serviciului Român de Informaţii survine în contextul în care Evenimentul zilei a dezvăluit acuzaţiile grave ale fostului şef de la Contraspionaj al SRI Prahova, colonelul Florin Gulianu, aduse, în plângerea adresată preşedintelui Curţii Militare de Apel, fostului prim-adjunct al serviciului secret, Florian Coldea şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre care susţinea că au acoperit fapte de corupţie din sânul serviciului secret.

Colonelul Sabin Iancu, zis “Sucă de Băileşti”, a fost pus la dispoziţia conducerii SRI şi şi-a predat toate atribuţiile funcţiei locţiitorului sau, transmite luju.ro. Cel mai probabil Sabin Iancu va fi mutat pe un post de importantă secundară în cadrul SRI Bucureşti.