Se schimbă regulile RCA. Avantaj pentru păgubiți

Se schimbă regulile RCA. Avantaj pentru păgubiți Sursă foto: Dreamstime.com

Autoritățile vor modificări la legislația RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF)vrea să introducă plăți în avans pentru daune. Inițiativa legislativă trebuie să treacă de votul Parlamentului.

Noua legislație RCA ar putea prevede plăți „în regie proprie". Mai exact, ASF propune ca păgubitul să aibă posibilitatea de a încasa să în avans valoarea daunei, apoi să facă reparația necesară. Reprezentanții ASF spun că, în acest fel, va crește gradul de siguranță în trafic. În alte state, plățile în „regie proprie” sunt deja în vigoare.

Se schimbă legislația RCA. Facilitate pentru păgubiți

Fabrică BMW

. Sursa foto: Arhiva EvZ

Șoferii care aleg să își rezolve daunele acoperite de RCA prin așa numitul sistem „regie proprie” vor trebui să aducă documente care să arate că au făcut reparația în condiții optime, dacă vor să încaseze banii de la asigurătorul șoferului vinovat în accident, potrivit unui proiect care vizează schimbarea legislației RCA, informează economica.net. 

Reprezentantul Autorității de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, a mențonat, pentru sursa citată, că acest mecanism poate avea, însă, și efecte negative. Spre exemplu, reparațiile să nu fie complete sau realizate în service-uri neautorizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem în vedere introducerea unui mecanism astfel încât cel care are un autovehicul avariat și a fost deschis un dosar de daună penru care s-a plătit un beneficiu sub forma unei sume, așa zisa regie proprie, să aibă obligația ca într-o anumită perioadă să prezinte documente justificative către asigurătorul său prin care să demonstreze că mașina respectivă a fost reparată în condiții legale. Mai departe, informația respectivă va avea o valorificare, a explicat Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF , responsabil de piața asigurărilor”, pentru economica.net.

Ce este plata în regie proprie și de ce firmele de asigurare o promovează

RCA

Sursa foto: Facebook

Regia proprie este o metodă de plată a daunei, promovată de firmele de asigurare în ultimii ani, în principal ca soluție pentru reducerea costurilor, în condițiile în care, conform celor afirmate chiar de reprezentanți ai pieței, unele service-uri au tendința să încarce devizele cu valori mai mari decât media piețe, notează sursa amintită.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor a avertizat, însă, că plata în „regie proprie” poate încuraja evaziunea fiscală, prin decontarea unor sume mai mari decât cele utilizate în realitate. Acest lucru este generat din cauza timpului mare de așteptare pentru plata daunelor de către firmele de asigurare.