Răzvan Lucescu joacă la două capete în cazul Adrian Mutu

Răzvan Lucescu joacă la două capete în cazul Adrian Mutu

Selecţionerul alternează mesajele în care îi declară război starului cu cele în care îl curtează. EVZ i-a inventariat toate reacţiile şi a tras concluzia: antrenorul este şovăielnic.

Echipa naţională de fotbal a României se află în punctul cel mai de jos al căderii sale, fiind clasată pe locul 56 în lume, iar semnalele care vin dispre "Casa Fotbalului" sunt mai degrabă cele ale unui muribund. Atmosfera sumbră din Liga I accentuează senzaţia de eşec la selecţionata tricoloră, prăbuşirea fiind întărită de rezultatele din preliminarii.

Optimism deplin afişează doar selecţionerul Răzvan Lucescu, care îşi face singur curaj găsind mereu vinovaţi printre alţii (arbitrii, neşansa, labilitatea românilor şi valorile puţine pe care le oferă campionatul intern).

"Îl văd la Euro!"

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Mutu (32 de ani) este un caz aparte. Seria declaraţiilor lui Răzvan Lucescu (42 de ani) în privinţa piteşteanului, fotbalist trecut în prezent pe linie moartă la Fiorentina din pricina repetatelor acte de indisciplină, a atins ieri o nouă etapă.

"Dacă îl văd pe Mutu la EURO 2012? Da! A fost un an plin de frustrări, dar sunt foarte optimist. Am un singur obiectiv şi o singură mare dorinţă, aceea de a ne califica la turneul final", le-a spus selecţionerul celor de la Pro TV. Aceasta este ultima luare de poziţie în cazul Mutu, jucător despre care selecţionerul ba vorbeşte, ba nu vorbeşte. Este o reacţie care nu lămureşte misterul.

În general, referirile la Mutu sunt rare şi seci. "Prefer să nu discut despre acest subiect", blochează tehnicianul orice poziţionare, lăsând de înţeles că este speriat de un posibil război cu Mutu şi cu reprezentanţii săi.

Apărarea "Briliantului"

Conflictul Răzvan Lucescu- Adrian Mutu a trecut prin mai multe stadii. În toate ieşirile sale publice, antrenorul a fost de fiecare dată ezitant, părând că joacă la două capete. Nu şi-a asumat o decizie fermă, singura atitudine clară având-o într-un interviu acordat pentru o publicaţie ucraineană, dar pe care antrenorul n-a recunoscut-o, susţinând că a fost inventată. Unele răspunsuri despre cazul Mutu au fost fie reacţii plictisite de insistenţa jurnaliştilor, fie au ţinut cont de dispoziţia de moment a selecţionerului.

Asupra lui Răzvan Lucescu se exercită presiuni uriaşe pentru ca Mutu să fie readus la prima reprezentativă. Impresarii, preşedintele FRF, la care este conectat temutul Nicu Gheară, naşul fotbalistului, cu toţii trag nădejde că starul nu va fi abandonat în acest moment greu, când cota lui de piaţă s-a prăbuşit vertiginos, iar atacantul are nevoie acum, mai mult decât oricând, de o convocare la naţională.

În relaţia cu Mutu, Lucescu junior a avut şi toane de copil răsfăţat, nerăspunzându-i jucătorului la apelurile telefonice sau la SMS-uri. O atitudine apreciată de psihologii consultaţi de EVZ ca fiind deloc bărbătească. Apoi, comentând acelaşi caz Mutu, tehnicianul a dat impresia că îşi caută alibiuri. "Dacă toată lumea îl vrea pe Mutu la naţională, cine sunt eu să mă opun?", inducând ideea de vină colectivă, în cazul unui eşec cu Mutu sub tricolor.

Răzvan Lucescu nu pare să deţină idei limpezi nici legate de viitorul naţionalei. Care este lotul cu care va aborda preliminariile şi ce statut va avea Adrian Mutu, dacă va fi rechemat la lot, după ce i-a sfidat pe ceilalţi tricolori, nerespectând programul echipei la Belgrad şi nu numai? Antrenorul ar şi renunţa la piteştean, dar l-ar şi lua în lot. Când jucătorul se afla în stare de suspendare, era accidentat ori nu evolua din varii motive, tehnicianul prefera să spună, pe un ton neutru, că îl are în vedere. Când Mutu juca, fiul lui "Il Luce" alegea să fie mai degrabă reţinut. Înaintea amicalul cu Italia, antrenorul declara că nu e cazul ca Mutu, aflat pe final de carieră, să-i blocheze ascensiunea tânărului stelist Bogdan Stancu. Toate aceste schimbări de direcţie arată un personaj şovăielnic, care nu are curaj să-şi asume o anumită decizie legată de un jucător, oricare ar fi ea.

VORBE

"Nu voi permite jucătorilor să încalce regulile sportive. Atât timp cât voi mai fi antrenor, Mutu nu va mai apărea în echipa naţională!" RĂZVAN LUCESCU, în iunie 2010, pentru presa ucraineană

"Sunt nouă luni în spate pe care Mutu nu le-a jucat. Aveţi răbdare. Mutu să joace, vom vedea ce va mai fi." RĂZVAN LUCESCU, în octombrie 2010 "Dacă l-aş convoca pe Mutu, aş risca să-l blochez pe Stancu. Stancu poate acumula, poate creşte." RĂZVAN LUCESCU, în noiembrie 2010 "Mutu nu va fi convocat pentru amicalul cu Italia. Ce va fi pe viitor vom mai vedea. Nu am spus că nu-l voi mai convoca niciodată!" RĂZVAN LUCESCU, în noiembrie 2010

"Mutu e suspendat la echipa de club, şi cu asta am încheiat orice discuţie!" RĂZVAN LUCESCU, în ianuarie 2011