Potrivit Poliței Capitalei mai mulți bucureșteni au fost prinși, și așa cum este legal au aplicat și amnezi pentru toți cei care nu purtau măști de protecție în spații publice închise, spaţii comerciale şi la locul de muncă. spaţii comerciale şi la locul de muncă.

Odată cu trecerea la starea de alertă, a intrat în vigoare Ordinul Comun MS-MAI prin care purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile închise

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În acest context, Poliția Capitalei a anunțat, duminică, faptul că razia a vizat 146 societăți comerciale din București, iar echipele mixte de control au dat 60 de amenzi în valoare de 86.800 de lei.

Dintre acestea, 29 de amenzi în valoare de 56.400 de lei au fost date pentru nerespectarea măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Echipele de control au sancționat operatorii economici care nu au organizat activitatea în aer liber sau nu au asigurat la intrare triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu cât şi pentru vizitatori”, au precizat polițiștii.

„Va trebui purtată în toate spațiile închise aglomerate, de la mijloace de transport în comun până în magazine și la serviciu. Cine nu respectă această regulă riscă sancțiuni, dar acestea vor fi introduse gradual, după o perioadă în care oamenii se vor obișnui cu noua normalitate”, a spus premierul Ludovic Orban referitor la obligativitatea purtării măștii de protecție.

„A nu purta mască, de exemplu, într-un mijloc de transport nu te afectează numai pe tine, îi afectează şi pe cei alături de care călătoreşti în mijlocul de transport. Dacă la locul de muncă nu respecţi regulile care vor fi stabilite, cu siguranţă îţi pui în pericol colegii de muncă”, a mai spus premierul.

Totodată, polițiștii au aplicat amenzi și pentru alte infracțiuni p, precum pentru tulburarea liniștii și ordinii publice sau pentru nerespectarea legislației privind protecția consumatorilor, potrivit digi24.ro