Evenimentul Zilei > International > Răzbunarea lui Putin: Navalnîi, trimis într-o colonie penitenciară
Răzbunarea lui Putin: Navalnîi, trimis într-o colonie penitenciară

Răzbunarea lui Putin: Navalnîi, trimis într-o colonie penitenciară

Navalnîi, trimis într-o colonie penitenciară. S-a aflat unde a fost dus opozantul lui Vladimir Putin, care a scăpat cu viață după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

Navalnîi, trimis într-o colonie penitenciară. Avocatul lui Alexei Navalnîi, Lonid Volkov, a anunțat, pe reţelele sociale online, că familia şi avocaţii nu au fost informaţi unde se află cel mai cunoscut oponent al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Ulterior s-a aflat că disidentul rus Aleksei Navalnîi a ajuns într-o colonie penitenciară. Aceasta este situată la circa 100 de km de Moscova.

Anunțul a fost făcut de o comisie publică de apărare a drepturilor deţinuţilor, preluată duminică agenţia RIA, citată de Reuters și Agerpres.

Pe 26 februarie, șeful Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia a confirmat că Navalnîi a fost trimis într-o închisoare secretă.

Scandalul „dispariției”

Aleksandr Kalaşnikov, șeful Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia, a spus doar că Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoarea din Moscova în care se afla inițial.

„El a fost transferat la locul unde ar trebui să fie prin decizia tribunalului”, a declarat Aleksandr Kalaşnikov, citat de agenţiile ruse. Acesta a mai spus că nu există „nicio ameninţare la viaţa sau sănătatea”.

Kalaşnikov nu a precizat unde a fost dus exact Aleksei Navalnîi. Nu este clar dacă opozantul rus este încă pe drum spre locul nou de detenţie sau a ajuns deja.

Vadim Kobzev, avocatul dizidentului, a explicat că a vrut să îl viziteze pe Aleksei Navalnîi în Penitenciarul din Moscova, dar i s-a transmis că nu se mai află acolo. „Nu mi s-a spus unde a fost transferat, cel mai probabil în alt centru de detenţie, dar este posibil şi în altă parte”.

„Faptul că nu ştim unde este şi ce se întâmplă cu el ne confirmă amploarea riscurilor”, a afirmat, la rândul său, Leonid Volkov, colaboratorul lui Aleksei Navalnîi.

Otrăvirea lui Navalnîi

Alexei Navalnîi a fost otrăvit, în luna august a anului trecut, cu agent neurotoxic Noviciok. După primul ajutor primit în Rusia, dizidentul a fost tratat într-un spital din Berlin.

În ianuarie, Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia. Numai că atunci când a revenit la Moscova, a fost arestat direct de pe aeroport.

Regimul lui Putin l-a acuzat că nu a respectat restricţiile legate de eliberarea condiţionată, după o condamnare cu suspendare din 2014. Încălcarea termenilor eliberării condiționate s-ar fi produs prin deplasarea, pentru tratamentul de după otrăvire, în Germania.

O instanţă din Rusia a judecat rapid noile acuzaţii. Aceasta a stabilit că Navalnîi mai are de executat un rest de pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare, într-o colonie penintenciară.

Putin ar putea pierde alegerile următoare! Rușii vor să-l dea jos de la putere

Manifestație la Moscova. Asasinarea opozantului lui Putin, Boris Nemţov, comemorată