Evenimentul Zilei > International > Războiul Rece dintre SUA și China poate exploda oricând pe mare
Războiul Rece dintre SUA și China poate exploda oricând pe mare

Războiul Rece dintre SUA și China poate exploda oricând pe mare

Statele Unite și China se apropie periculos de o ciocnire în Marea Chinei de Sud: retorica belicoasă și amenințările cu un nou „Război Rece” s-ar putea transforma în conflict armat veritabil.

În weekend, ministrul de Externe chinez Wang Yi a declarat că „anumite forțe politice americane iau ostatice relațiile sino-americane, încercând să le împingă până la un așa-zis Nou Război Rece. Acest lucru este periculos și pune în pericol pacea globală.”

Pe de altă parte, oficiali militari americani spun că Beijingul este cel care amenință această pace de luni de zile. Au fost „cel puțin nouă” incidente de așa-numite „întâlniri nesigure” între forțele armate ale celor două țări în Marea Chinei de Sud, din martie, potrivit lui Reed Werner, adjunct al șefului Pentagonului pentru Asia de Sud-Est.

„Considerăm cu adevărat foarte îngrijorător actualul curs al evenimentelor”, a declarat Werner la Fox News, avertizând că „China continuă să avanseze” în timp ce „țările sunt ocupate” cu combaterea pandemiei de COVID-19.

„Continuăm să vedem acțiunile destabilizatoare ale Chinei în Marea Chinei de Sud în mijlocul pandemiei”, a adăugat oficialul american, calificând expansiunea militară a Beijingului și activitățile sale paramilitare în zonă ca fiind parte a unei campanii mai ample de „a intimida și agresa pe alții”.

Oficialul de la Pentagon a precizat că avertizările SUA „cu siguranță nu sunt exagerate”, subliniind în același timp ceea ce a calificat drept „comportamentul riscant și de escaladare continuă” al Chinei împotriva forțelor maritime americane.

Într-o analiză a situației explozive din Marea Chinei de Sud, realizată de Asia Times, se amintește despre faptul că luna trecută, unul dintre vasele de escortă ale portavionului chinez Liaoning, cu ocazia unor exerciții militare în zonă, a executat „manevre periculoase și neprofesionale” la adresa unui distrugător lansator de rachete american, USS Mustin, potrivit Pentagonului.

Ultima dată când Statele Unite și China au fost atât de aproape de o ciocnire pe mare a fost la sfârșitul lui 2018, când un vas de război chinez a executat manevre la mai puțin de 50 de metri de un distrugător american lansator de rachete, USS Decatur, care efectua o misiune de rutină pentru apărarea libertății de navigație, în cadrul Operațiunii FONOP, lângă arhipelagul Spratly, revendicat de China.

În timp ce Statele Unite se luptă cu epidemia care a provocat aproape 100.000 de decese, China a încercat să-și impună voința rivalilor și vecinilor din zona Mării Chinei de Sud, prin șicanarea activităților de exploatare energetică ale Malaysiei sau agresiunea asupra unui vas militar filipinez.

Pe acest fond, administrația Trump și-a înăsprit tonul față de Beijing, avertizând asupra riscului unei ciocniri militare pe mare.

Într-un recent raport către Congres, intitulat „Abordarea strategică a SUA la adresa Chinei”, Casa Albă arată că „Beijingul își contrazice retorica și își încalcă angajamentele față de vecini, dedându-se la activități militare și paramilitare provocatoare și coercitive în Marea Galbenă, Marea Chinei orientale și meridionale, strâmtoarea Taiwan și zonele frontaliere sino-indiene”.

Conform Asia Times, raportul mai afirmă că Beijingul „a demonstrat „voința și capacitatea… de a utiliza intimidarea și coerciția în tentativele sale de a elimina amenințările percepute la adresa intereselor sale și a-și promova obiectivele strategice la scară mondială”.

Prezentând China ca pe o putere expansionistă, raportul arată că comportamentul recent al Beijingului în Marea Chinei de Sud și în alte ape contestate „contrazice declarațiile liderilor chinezi potrivit cărora s-ar opune amenințării sau folosirii forței, nu ar interveni în afacerile interne ale altor țări și ar fi fidele principiului rezolvării disputelor prin dialog pașnic”.

În strategia sa de a stăvili expansiunea chineză în zonă, Statele Unite caută sprijinul altor puteri regionale, inclusiv India.

Cu ocazia unor discuții la Washigton, Alice Wells, adjunct al secretarului de stat pentru Afaceri în Asia Centrală și de Sud-Est, a făcut apel la partenerii regionali să reziste în fața „agresiunii constante a Chinei, tentativelor constante ale acesteia de a încălca normele, de a schimba statu quo-ul”.

„Trebuie să i se opună rezistență, fie că e vorba de Marea Chinei de Sud, unde am făcut un grup comun de navigație cu India, sau e vorba chiar de teritoriul Indiei, pe pământ sau în OceanulIndian”, a precizat oficialul de la Washington, cerând o întărire a colaborării militare cu India.

„Pentru oricine își mai face iluzii că agresiunile Chinei sunt doar retorice, ar trebui să discute cu India, care săptămânal sau lunar, se confruntă cu hărțuielile armatei chineze”, a adăugat Wells.