Editura Evenimentul si Capital

Războiul electronic al Rusiei în Marea Neagră: bruiaj al undelor, blocaj energetic și puls electromagnetic | PULSUL PLEANTEI

Iulian Chifu
Autor: | | 11 Comentarii | 2577 Vizualizari

După război cibernetic și informațional, războiul electronic al Rusiei la frontiera sa Vestică, țintind capabilitățile Alianței, crește simțitor. Este vorba despre un alt domeniu în care dezvoltările științifice și tehnologice și categoriile de arme noi aglomerează regiunea, inclusiv în Crimeea și Marea Neagră. Federația Rusă demonstrează, astfel, o creștere exponențială de capacități în acest domeniu, cu elemente deja amplasate pe teren.

Potrivit ultimelor estimări din surse publice, se vădește creșterea capabilităților în domeniu chiar dacă, după cum avertizează specialiștii în materie, capacitățile pe care ni le imaginăm sunt mult peste ceea ce are, în mod real, Federația Rusă pe teren. Totuși, saltul calitativ și viteza de aducere pe teren a elementelor din spațiul războiului informațional, al operațiunilor psihologice cu bază informațională, a atacurilor și capabilităților cibernetice și, mai nou, a celor ale războiului electronic sunt spectaculoase, potrivit inventarului făcut de Sergey Sukhankin de la Jamestown Foundation. Iar amplasamentele pe flancul Vestic rus, în Crimeea și Marea Neagră au de ce să ne îngrijoreze.

Agresiunea din Estul Ucrainei nu a conținut numai componenta militară hibridă și convențională, nu numai 7.000 de atacuri cibernetice asupra Ucrainei din februarie 2014, ci importante atacuri în domeniul războiului electronic, cu distrugerea serioasă la adresa infrastructurii critice ucrainene, începând din decembrie 2015, la nivelul centrelor de comandă și control prin blocarea comunicațiilor, alterarea puternică a capacităților sistemelor radar, distrugerea capacităților semnalelor GPS. Probele directe au fost mai greu de descoperit, însă resursa de hakeri și război cibernetic ucrainean a identificat 6 capabilități ruse potrivit Infonapalm.org:

1. Lângă Donetsk, în mai 2016, a fost identificat un complex de tip RB-341 „Leer-3” pentru bruierea semnalelor GSM cu sprijinul sistemelor fără pilot - UAV-urilor Orlan-10, sisteme de arme moderne și noi introduse la nivelul Armatei ruse, testate în Donbas.

2. Bruiajul electronic în formula avansată e realizat de complexul tip RB- 301B „Borisoglebsk-2”, creat pentru obținere de intelligence radio și pentru bruiaj pe undele de înaltă frecvență și ultra înaltă frecvență, utilizate la nivel terestru și aeroportat. Ele au fost amplasate în Districtul Militar de sud al Federației Ruse și au fost identiicate în 2015 în Luhansk, dar apar deseori în toate operațiunile din regiunea ocupată și misiunile Armatei ruse împreună cu forțele de voluntari și separatiste pentru a evita interceptările și posibilitatea de a expune probele participării trupelor ruse pe teren.

3. Stația automată de bruiaj R-934UM a fost identificată lângă Luhansk în 2015, alături de sistemul de comandă F-330KMA. A mai fost identificată în estul Ucrainei la Horlivka și Makiivka în timpul atacurilor ruse.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI