La începutul anului 1487, Maximilian I, Sfântul Împărat Roman, a acordat regiunii de pe coasta Scheldtului ca fief (n.r. – drept de proprietate asupra unei feude, în Evul Mediu) lui Filip de Cleves. Zonele de coastă au fost drenate, iar satul Breskens (Olanda) a fost fondat în 1510.

La 14 mai 1940, odată cu apropierea armatei hitleriste, guvernul olandez a fugit la Londra. Imediat, regina Wilhelmina le-a orodnat britanicilor să o ajute să o scoată din Haga pentru a merge spre Breskens, de unde dorea să conducă rezistența împotriva armatelor invadatoare. Unul dintre motive a fost acela că Breskens, având două cetăți în apropiere, putea fi bine apărat.

Cu toate acestea, britanicii au sfătuit-o pe regină să nu meargă în acest sat, deoarece se afla sub atacurile aeriene naziste și, astfel, Wilhelmina a luat decizia cu reticență de a merge în Marea Britanie, planificând să se întoarcă cât mai curând posibil. La 11 septembrie 1944, în timpul operațiunii Switchback, orașul a fost bombardat de către forțele Aliate, lăsând foarte puțin centrul istoric intact.

Ploaie de bombe asupra satului Breskens

Breskens făcea parte din porvincia olandeză Zeeland. Era un sat pescăresc, din sud-vestul Olandei, cu vedere la Scheldt, râul care are originea în Franța intră în Belgia și găsește Marea Nordului și care curge la vest de Olanda.

Bătălia de pe Scheldt/Escaut a fost o serie de acțiuni militare întreprinse de Armata I canadiană, în rândul căreia luptau în afară de canadieni și formațiuni britanice și poloneze, pentru transformarea portului Antwerp într-un punct de reaprovizionare pentru trupele aliate din nord-vestul Europei. Această bătălie contra armatei lui Adolf Hitler a durat o lună de zile.

În Breskens, familia Van Hanegems era deja la a treia generație și conducea și o afacere. Familia deținea două ferme cu vedere la port. Pe 20 februarie 1944, familia Van Hanegems a sărbătorit nașterea neașteptată a ultimului dintre șapte copii. Se numește Willem. Era o perioadă grea, având în vedere faptul că bombardamentele au făcut peste 199 de victime, o cincime din populația vremii, din acel sat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE