Evenimentul Zilei > International > Războiul bradului de Crăciun dintre cele două Corei
Războiul bradului de Crăciun dintre cele două Corei

Războiul bradului de Crăciun dintre cele două Corei

Coreea de Sud a anunțat miercuri 22 octombrie că a demontat un turn în formă de brad de Crăciun construit chiar la frontiera cu rivala sa din Nord, care fusese subiectul unor grave tensiuni între cele două țări. Edificiul, decorat cu lumini și având în vârf o cruce, irita foarte rău Coreea de Nord atee.

Phenianul ceruse în repetate rânduri distrugerea construcției înalte de 20 de metri, ridicată acum 43 de ani pe o colină, la vreo trei kilometri de frontiera fortificată. Coreea de Nord amenințase chiar că va bombarda bradul.

Ministrul sud-coreean al Apărării a explicat că a demontat obiectul litigiului din motive de securitate. „Decizia nu are nici o legătură cu relațiile dintre cele două Corei. Motivul principal este securitatea”, a explicat un purtător de cuvânt, adăugând că „nu există nici un plan ca bradul să fie amplasat pe o altă poziție”.

În 2004, cele două Corei au ajuns la un acord de a înceta propaganda oficială în vecinătatea liniei lor de demarcație, iar Sudul acceptase să nu mai aprindă bradul de Crăciun. Dar Seulul a rupt înțelegera în 2010, pe fondul unor puternice tensiuni între cele două părți.

În 2011, după moartea lui Kim Jong-il, bradul a rămas stins, chiar dacă în 2013 tensiunile dintre cele două părți au fost din nou escaladate. Demontarea bradului vine după un recent acord privind reluarea dialogului intercoreean la nivel înalt, semnat după o vizită surpriză în Sud a unei delegații nord-coreene.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: