Evenimentul Zilei > International > Războiul a început. Au deschis focul pe teritoriul vecinilor și sunt în alertă
Războiul a început. Au deschis focul pe teritoriul vecinilor și sunt în alertă

Războiul a început. Au deschis focul pe teritoriul vecinilor și sunt în alertă

Conflict major între două țări vecine. Situația e explozivă.

Conflict major între Pakistan și Afghanistan după ce prima țară a deschis focul, astăzi, pe teritoriul celei din urmă. În aceste condiții, armata pakistaneză a primit ordinul să rămână în alertă.

Ministerul Apărării afgan a declarat că şeful statului major al ţării a ordonat forţelor armate să răspundă cu toată puterea dacă atacurile de artilerie ale armatei pakistaneze continuă de-a lungul graniţei disputate dintre cele două ţări vecine.

Nouă civili au fost ucişi, inclusiv un copil, şi alţi 50 răniţi după ce armata pakistaneză a tras rachete asupra teritoriului afgan, potrivit comunicatului ministerului. „Forţele aeriene şi forţele speciale au fost plasate în poziţie de alertă ridicată şi dacă atacurile cu rachete ale armatei pakistaneze continuă asupra teritoriului afgan, acestea se vor confrunta cu acţiunea de represalii a armatei afgane”, se precizează în reacția oficială.

Rachetele lansate au căzut în zone rezidenţiale din districtul Spin Boldak în provincia Kandahar din sudul Afganistanului, în timp ce populaţia se pregătea să sărbătorească Eid al-Adha. Oficiali de securitate pakistanezi au declarat că un protest împotriva închiderii graniţei pentru naveta zilnică a devenit violent în zona Chamman, de cealaltă parte a districtului Spin Boldak în provincia pakistaneză Baluchistan, dar nu s-a folosit muniţie reală.

Cu toate acestea, activiştii au acuzat forţele de securitate pakistaneze că au tras în protestatari şi au deschis focul asupra Afganistanului unde oamenii de asemenea protestau, conform Agerpres.

Frontiera afgano-pakistaneză lungă de 2.430 de kilometri a fost creată în 1893 între India de atunci britanică şi Emiratul Afganistan.

Lupte între statele vecine de-a lungul frontierei de facto cunoscute ca Linia Durand au loc rar, dar relaţiile sunt considerate tensionate. Dincolo de conflictul cu Afghanistan, Pakistanul are o rivalitate istorică purtată cu India. „Dacă un război convenţional începe între ţările noastre, orice se poate întâmpla”, avertiza anul trecut Imran Khan, șeful guvernului pakistanez, în cadrul Adunării Generale a ONU.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News