Evenimentul Zilei > Monden > Război uriaș în instanță: Actorul Richard Gere depune mărturie împotriva fostului ministru Matteo Salvini
Război uriaș în instanță: Actorul Richard Gere depune mărturie împotriva fostului ministru Matteo Salvini

Război uriaș în instanță: Actorul Richard Gere depune mărturie împotriva fostului ministru Matteo Salvini

Actorul Rochard Gere va depune mărturie în dosarul deschis împotriva fostului ministru de interne Matteo Salvini din Italia, în care demnitarul a fost acuzat de sechestrare de persoane, după ce în luna august a anului 2019 a blocat la bordul navei spaniole Open Arms aproximativ 150 de migranți, relatează The Guardian.

Procesul scandalos al fostului ministru de Interne din Italia, Matteo Salvini, a făcut înconjurul lumii. Demnitarul a fost acuzat de către procurori în anul 2019 că a sechestrat aproximativ 150 de migranți la bordul navei spaniole Open Arms, pentru o durată de 19 zile, în Marea Mediterană.

Timp de aproape trei săptămâni, Matteo Salvini a refuzat debarcarea migranților într-un port italian. Oamenii au fost salvați, în cele din urmă, de un ONG spaniol căruia îi aparținea vasul pe care erau blocați. Printre cei care au intervenit în ajutorul migranților s-a numărat și actorul american Richard Gere, care a fost de acord să depună mărturie în dosarul împotriva fostului ministru de interne.

Richard Gere depune mărturie în dosarul fostului ministru Matteo Salvini. „Sunt oameni care au trăit povești oribile”

Pe 20 august 2019, după ce unii dintre migranți au început să se arunce peste bord de disperare, procuratura a permis debarcarea persoanelor rămase pe vas în Lampedusa. Matteo Salvini a spus, la acea vreme, că el și-a făcut doar datoria: „Voi fi judecat pentru că mi-am apărat țara? Eu voi merge cu capul sus”.

Richard Gere era în vacanță în Toscana împreună cu familia sa în acea perioadă. S-a deplasat însă în Sicilia pentru a se alătura ONG-ului care a intervenit pentru salvarea migranților. Voluntarii, printre care și artistul american, le-au livrat oamenilor sechestrați alimente și provizii.

„Ei îi numesc migranți, dar sunt refugiați care au nevoie de ajutor”

Actorul Richard Gere a participat ulterior la o conferință în Lampedusa și a cerut sprijin pentru persoanele aflate pe navă. În prezent, acesta a fost de acord să depună mărturie în dosarul fostului ministru Matteo Salvini, după ce avocații care reprezintă nava Open Arms au depus o listă cu martori în cadrul dosarului.

„Am fost deja la Lampedusa acum doi sau trei ani, pentru a vizita locul unde sunt migranții, așa că am cunoscut situația îndeaproape. Sunt oameni care au trăit povești oribile. Au suferit mult. Ei îi numesc migranți, dar sunt refugiați care au nevoie de ajutor”, a declarat Richard Gere.

Următorul termen în dosar este pe 23 octombrie. Matteo Salvini riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.