Evenimentul Zilei > Actualitate > Război pe stradă între zeci de interlopi, nicio condamnare cu executare. Sentință incredibilă
Război pe stradă între zeci de interlopi, nicio condamnare cu executare. Sentință incredibilă

Război pe stradă între zeci de interlopi, nicio condamnare cu executare. Sentință incredibilă

În vara anului 2020, ştirea despre războiul interlop de pe străzile oraşului Murgeni (judeţul Vaslui) făcea ocolul României, cum de altfel are toate şansele s-o facă şi decizia luată în cazul celor 24 de persoane implicate în violenţe şi trimise în judecată.

Război pe stradă între zeci de interlopi, nicio condamnare cu executare. Anunţ incredibil. Nimeni dintre cei implicaţi în violenţele de stradă nu a primit condamnarea cu executare. Şi asta se întâmplă deşi au fost întocmite dosare penale, iar cei 24 au fost trimiși în judecată pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, instigare publică, loviri și alte violențe, uz de armă fără drept şi distrugere.

Totuşi, libertatea.ro anunţă că în timpul procesului, inculpații și-au retras plângerile după ce s-au împăcat cu rivalii. Fiecare dintre părţile implicate în scandal a fost de acord cu dreptatea împărţită de stabor (n.r. – tribunal al ţiganilor).

În urma celor întâmplate, orașul Murgeni a fost declarat zonă specială de siguranță. Aproape o lună, polițiștii și jandarmii din mai multe județe au fost trimiși acolo pentru a menține ordinea publică.

Conflictul sângeros a început în iunie, după o bătaie de stradă în care au fost implicate peste 200 de persoane. Majoritatea, membri ai clanurilor interlope Sandu și Murui. Ulterior, nouă persoane au fost arestate preventiv, însă ulterior aveau să fie plasate sub control judiciar. Un conflict conjugal a fost scântia care a aprins războiul interlop.

Când polițiștii și procurorii investigau episodul violent din iunie, la jumătatea lunii august a izbucnit un alt conflict între cele grupări interlope rivale. Participanţii nu au mai ţinut cont că în zonă erau prezenţi şi poliţiştii.

Astfel, conflictul de la 13 august a fost amplificat pe fondul declarațiilor pe care oamenii le dădeau anchetatorilor în primul dosar. Cele două clanuri încercau să medieze conflictul în cadrul staborului, care a recomandat celor implicați în prima bătaie de stradă să-și retragă plângerile.

Jandarmii au monitorizat zona după scandal

Război pe stradă între zeci de interlopi, nicio condamnare cu executare

Bătaia din urma mașinii poliției a început spontan și a escaladat în timp ce unul dintre cei prezenți era condus de un echipaj de poliție la secție. „În dosarul vizând violențele din noaptea de 3 spre 4 iunie, 19 persoane au fost trimise în judecată pentru loviri sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conducere fără permis, uz de armă fără drept, distrugere și instigare publică

În timpul procesului, oamenii și-au retras plângerile pentru loviri și distrugere, aceștia împăcându-se în urma întrunirii Staborului. Cum pentru celelalte infracțiuni, împăcarea părților nu împiedică răspunderea penală, Judecătoria Bârlad a dispus condamnarea celor 19 persoane la pedepse cuprinse între un an și șase luni la trei ani de închisoare cu suspendare.

În cel de-al doilea dosar, deschis în urma violențelor din 13 august, nouă persoane au fost trimise în judecată, patru dintre acestea fiind inculpate și în primul dosar. Și în acest caz, instanța a dispus condamnări cu suspendare, cuprinse între un an și șase luni și doi ani și șase luni, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice.

Pentru infracțiunile de loviri și distrugere, și în acest caz, oamenii și-au retras plângerile. Cele două sentințe, pronunțate luna trecută de Judecătoria Bârlad, au fost contestate de o parte dintre inculpați”, arată libertatea.ro.