Război Israel, ziua 105. Apel pentru sutele de mii de bolnavi din enclavă

Război Israel, ziua 105. Apel pentru sutele de mii de bolnavi din enclavă Sursă foto: dreamstime.com

Pe măsură ce starea de conflict avansează în enclavă, consecințele acesteia sunt tot mai grave. Ministerul Sănătății a transmis că peste 350. 000 de pacienți nu pot primi tratamente medicale din cauza faptului că acestea nu pot intra în Gaza.

Război Israel, ziua 105. Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă legat de starea pacienților cronici din enclavă. Peste că 350. 000 de bolnavi se află în imposibilitatea de a fi tratați din cauza faptului că transporturile de medicamente nu pot intra în Gaza.

Război Israel, ziua 105. Apel pentru bolnavii cronici

Sute de mii de bolnavi din Gaza nu pot beneficia de acest drept. Transporturile cu medicamente nu pot intra pe teritoriul de conflict. În acest sens Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă.

Adâncirea stării de tensiune ar putea duce la izbucnirea unui nou conflict în nordul Israelului, la graniţa cu Libanul. Șansele ca un astfel de război să izbucnească în curând sunt foarte mari, a anunțat şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi.

Ne puteți urmări și pe Google News
Război Israel, ziua 105. Apel pentru sutele de mii de bolnavi din enclavă

Soldați israelieni. Sursa foto: Arhiva EvZ

Protestatari anti-război, adunare la Tel Aviv

Protestatarii anti-război au împânzit străzile. Aceștia au purtat bannere legate de restabilirea păcii. De asemenea, alții au cerut eliberarea prizonierilor deținuți de Hamas.

În aceeași notă, oficialii UNICEF spun că adâncirea conflictului din Gaza duce la conturarea unor „povești pe care nu ar trebui să le vedem în zilele noastre”. Acesta a amintit că sute de mii de cetățeni afectați de atacuri trăiesc în condiții de igienă precară.

„Primul lucru care te frapează este nivelul de strămutare. De data aceasta, când am intrat în Rafah, la primul punct de trecere sunt corturi peste corturi, folii de plastic peste folii de plastic, cât vezi cu ochii”, au afirmat oficialii UNICEF.

Război Israel, ziua 105. Apel pentru sutele de mii de bolnavi din enclavă

Frontieră.Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 105. Ajutorul medical ajuns în Gaza, insuficient pentru nevoile actuale

Oficialii Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza a transmis că ajutorul medical ajuns joi în enclavă nu acoperă nici 30% din nevoile reale.

Tot joi, președintele Israelului, Isaac Herzog, a prezentat obiectivele de după încheierea conflictului. Din această strategie face parte reconstrucția enclavei, un posobil dialogul  între Israel și palestinieni, precum și normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

„ Ar trebui să vedem la orizont o coaliție de națiuni care sunt dispuse să se angajeze să reconstruiască Gaza într-un mod care, în primul rând, să permită siguranța și bunăstarea Israelului. Numărul doi, permite siguranța și bunăstarea palestinienilor și aduce un viitor - un viitor diferit - pentru Gaza", a declarat acesta la Forumul Economic Mondial de la Davos.