Război în Israel, ziua 227. SUA nu sunt de acord cu mandatul de arestare emis pentru Benjamin Netanyahu

Război în Israel, ziua 227. SUA nu sunt de acord cu mandatul de arestare emis pentru Benjamin Netanyahu Anthony Blinken. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Război în Israel, ziua 227. Începutul săptămânii a fost unul tensionat mai ales pentru oficialii Israelului. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandat de arestare atât pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pentru Yahya Sinwar, liderul Hamas. Cererea are la bază declanșarea conflictului din 7 octombrie 2023. Statele Unite se declară însă împotriva deiziei Curții Penale Internaționale.

Mandat de arestare pe numele președintelui israelian

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandat de arestare atât pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pentru Yahya Sinwar, liderul Hamas. Cererea are la bază declanșarea conflictului din 7 octombrie 2023.

Cei doi sunt acuzați de comiterea de crime de război și crime împotriva umanității, a declarat Karim Khan într-un interviu pentru CNN.

De asemenea, Curtea solicită arestarea ministrului Apărării al Israelului, Yoav Gallant, precum și a altor doi lideri de top Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al-Qassam, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această acțiune reprezintă o premieră pentru Curtea Penală Internațională în ceea ce privește targetarea unui lider de top al unui aliat apropiat al Statelor Unite.

Război în Israel, ziua 227. Statele Unite, împotriva deciziei Curții Penale Internaționale

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA se opune de mult timp investigației CPI privind războiul din Gaza, deoarece consideră că instanța "nu are jurisdicție în această chestiune".

Explicând poziția administrației Biden, Blinken a declarat că CPI a fost "înființată de statele sale părți ca o instanță cu jurisdicție limitată".

"Aceste limite sunt înrădăcinate în principiile complementarității, care nu par să fi fost aplicate aici, pe fondul grabei procurorului de a solicita aceste mandate de arestare, în loc să permită sistemului juridic israelian o oportunitate deplină și în timp util de a proceda", a spus el, adăugând că procurorul CPI s-a abătut de la procesul juridic obișnuit prin solicitarea mandatelor de arestare.

CPI răspunde la criticile lui Blinken privind cererea de mandat de arestare a liderilor israelieni

Curtea Penală Internațională a răspuns la criticile secretarului de stat american Antony Blinken, declarând pentru Christiane Amanpour de la CNN că procurorul CPI a petrecut "trei ani" încercând să îmbunătățească dialogul cu Israelul și să obțină informații relevante pentru investigațiile noastre".

„În ciuda eforturilor semnificative, (biroul (procurorului) nu a primit nicio informație care să demonstreze o acțiune reală la nivel național pentru a aborda crimele imputate sau persoanele care fac obiectul anchetei", a declarat CPI.

„De asemenea, procurorul a subliniat în mod repetat preocupările sale cu privire la respectarea de către Israel a dreptului umanitar internațional și a subliniat în mod public că nu a observat nicio schimbare vizibilă de comportament în ciuda declarațiilor sale anterioare."

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: platforma X

Doi agenți de rang înalt ai Hamas au fost uciși în Gaza 

Război în Israel, ziua 227. Doi agenți Hamas de rang înalt însărcinați cu legătura și conducerea luptătorilor Hamas au fost uciși de lovituri aeriene în Gaza, au declarat luni Forțele de apărare israeliene, informează CNN.

Cei doi agenți Hmas sunt Zaher Huli și Rami Khalil Faki, ambii din aripa militară și poliția Hamas, potrivit IDF.

Acesta a precizat că Zaher "și-a folosit poziția pentru a favoriza legăturile cu alți teroriști Hamas și pentru a promova atacuri teroriste împotriva frontului intern israelian".

„Rami Khalil Faki a comandat teroriști înarmați care au efectuat atacuri împotriva trupelor IDF", a adăugat armata. "Adjunctul său și alți patru agenți teroriști Hamas au fost eliminați împreună cu el".

Duminică, o lovitură aeriană care a lovit tabăra de refugiați Nuseirat a ucis cel puțin 35 de persoane, inclusiv șapte copii și nouă femei, în centrul Fâșiei Gaza la primele ore ale zilei de duminică, potrivit Spitalului Martirilor Al-Aqsa.

Nu este clar dacă victimele civile raportate în urma unui atac aerian în Nuseirat au fost cauzate de ținta Faki, care făcea parte din biroul poliției Hamas de acolo.