Evenimentul Zilei > Sport > Război diplomatic între China și Cehia! Nicușor Stanciu, victimă a furiei Beijingului!
Război diplomatic între China și Cehia! Nicușor Stanciu, victimă a furiei Beijingului!

Război diplomatic între China și Cehia! Nicușor Stanciu, victimă a furiei Beijingului!

S-a ajuns într-un punct mort în relațiile diplomatice dintre China și Cehia, iar tensiunile afectează și lumea fotbalului.

Beijingul și Praga, două orașe înfrățite, au rupt orice alianță. Chinezii deja iau primele măsuri – cursele aeriene nu mai aterizează în  Cehia, ci în Croația, iar companiile chineze sunt „invitate” să își retragă toate investițiile din Cehia! Printre acestea, și colosul Sinobo Group, care a transformat clubul Slavia Praga într-o forță a estului Europei.

Fiindcă Sinobo pleacă, gruparea pragheză va fi obligată să își vândă cei mai buni jucători, adică pe aceia cu salarii mari. Asta îl plasează și pe Nicușor Stanciu pe lista neagră a fotbaliștilor scoși la mezat, deși internaționalul român abia ce s-a transferat la Slavia.

Președintele Slaviei încă mai speră

Într-un interviu acordat televiziunii Barrandov, însuși președintele Cehiei, Milos Zeman, a deplâns soarta Slaviei Praga: „China răspunde deja cu represalii. Unele curse aeriene au fost mutate în Croația, iar finanțarea clubului Slavia, investiția chineză cu cel mai mare succes în țara noastră, va fi stopată. Am admirat creșterea acestui club, performanțele sale”.

Președintele clubului Slavia, Jaroslav Tvrdík, nu a infirmat scenariul sumbru prezentat de Milos Zeman, dar lasă să se înțeleagă că mai speră la o rezolvare a situației. „Îi mulțumim lui Milos Zeman pentru aprecieri și sprijin. Cred că nimic nu va schimba această evaluare în viitor”.

Tot scandalul a pornit de la un primar

Fiindcă nu glumesc atunci când aduc în discuție chestiuni sensibile ca Tibet și Taiwan, chinezii au reacționat cu furie la o declarație făcută de Zdenek Hrib. Acesta, primar al capitalei Praga, și-a manifestat publicul sprijinul față de Tibet și Taiwan, stârnind mânia Chinei.

Mai întâi, Beijingul a rupt protocolul cu Praga, două orașe înfrățite până atunci. Apoi, ambasadorul ceh în China a fost chemat la raport, să dea explicații. Ulterior, Xi Jinping a decis ca toate cursele aeriene să ocolească Cehia – avioanele companiilor chineze aterizează acum în Croația. În fine, ultima lovitură este, de fapt, un KO economic aplicat Cehiei: China își retrage toate investițiile făcute în această țară!