Primele investigaţii au relevat “aprobarea ”de către acesta a ”anumitor abuzuri comise în numele acestei religii”, “dorinţa lui de a nu avea anumite contacte cu femei”, “justificarea sa” pentru atacurile asupra Charlie Hebdo din 2015, “schimbarea obiceiurilor vestimentare de câteva luni “, a relatat procurorul antiterorist în cadrul unei conferinţe de presă.

Mickael Harpon, un informatician în vârstă de 45 de ani care lucra la Direcţia de Informaţii a sediului Poliţiei din Paris (DRPP) din 2003, renunţase la “orice ţinută occidentală în favoarea unei ţinute tradiţionale pentru a merge la moschee”, a explicat el.

Anchetele au permis, de asemenea, să fie identificate contacte între autor şi mai multe persoane care ar putea aparţine mişcării islamiste.

Acest bărbat fără antecedente penale, dar care a făcut obiectul unei proceduri pentru violenţă conjugală în 2009, s-a convertit la islam în urmă cu aproximativ 10 ani, a precizat Ricard, care a descris în detaliu parcursul criminalului joi, evocând o scenă “de o violenţă extremă”.

Atacatorul a cumpărat în dimineaţa atacului două cuţite, un “cuţit de bucătărie metalic” de 33 de centimetri şi un “cuţit pentru scoici”, pe care le-a ascuns asupra sa.

Cu ajutorul acestor cuţite, el a atacat mai mulţi colegi între orele 10:53 GMT şi 11:00 GMT, înainte de a fi împuşcat de un poliţist stagiar în curtea sediului.

Studierea telefonului soţiei sale, al cărei arest, început joi, a fost prelungit din nou sâmbătă pentru 48 de ore, a relevat că cuplul a “schimbat 33 de SMS-uri în dimineaţa faptelor” între 09:21 GMT şi 09:50 GMT.

“Pe parcursul acestei conversaţii, autorul atacului a făcut afirmaţii cu conotaţii exclusiv religioase care s-au încheiat cu expresiile: + Allah akbar + apoi + sunt iubitul nostru profet, Muhammad, şi meditez la Coran”, a povestit procurorul.