RAR, dat peste cap de invazia second-hand

RAR, dat peste cap de invazia second-hand

Registrul Auto Român şi-a dublat activitatea în iulie faţă de lunile anterioare. Se fac programări la verificarea tehnică pentru octombrie sau chiar noiembrie.

Numărul-record de maşini second-hand aduse în ţară a făcut ca Registrul Auto Român (RAR), instituţia care se ocupă cu verificarea tehnică a autoturismelor, să tureze motoarele. Chiar şi aşa, reprezentanţii RAR recunosc că sunt asaltaţi de cereri şi că se fac programări chiar şi pentru octombrienoiembrie. Potrivit datelor instituţiei, în iulie numărul de programări a ajuns la aproape 140.000, de două ori mai mult decât în mai sau iunie. Solicitările telefonice au crescut şi ele cu mai bine de 40%. În aceste condiţii, RAR nu a putut rezolva decât o parte din cereri, având în vedere că unele programări erau stabilite în lunile anterioare.

Şeful RAR, Ovidiu Crăpătureanu, a declarat că instituţia nu a făcut faţă programărilor în iulie, chiar dacă angajaţii RAR au lucrat şi sâmbăta. Cele mai aglomerate centre au fost cele din Bucureşti, mai ales cel din Griviţa. În plus, în 9 dintre judeţele ţării, numărul de prestări a fost cu mult mai mic decât cel de programări. Centrele din Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Maramureş, Mureş, Prahova, Sibiu şi Sălaj. Crăpătureanu susţine că în unele dintre aceste judeţe se vor deschide noi centre RAR pentru a face faţă solicită rilor. În Sălaj numărul programărilor a fost, în iulie, de două ori mai mare decât numărul celor rezolvate. Invazie de maşini aduse din UE Avalanşa de autoturisme secondhand aduse din afara ţării a continuat şi în august, chiar dacă analiştii din piaţă estimau că doar în iulie s-a înregistrat o invazie de vehicule rulate. Numai până pe 15 august în unele judeţe numărul vehiculelor importate din Uniunea Europeană s-a apropiat de numărul celor înregistrate toată luna iulie. În Bacău, în iulie au fost aduse din UE 731 de maşini rulate, iar în prima jumătate a lui august, 759 de autoturisme. Situaţii similare se înregistrează şi în Bistriţa- Năsăud, Brăila, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Mehedinţi sau Sălaj. În judeţe din nord-vestul ţării, numărul de maşini aduse în 15 zile din august a depăşit cu 400-500 de unităţi numărul de vehicule aduse în iulie.

Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculări, iulie a fost prima lună din toate timpurile în care numărul de maşini second-hand înmatriculate în România l-a depăşit pe cel al maşinilor noi. În câteva săptămâni, după intrarea în vigoare a noii taxe auto, s-au înmatriculat 36.711 de autoturisme rulate.

Ne puteți urmări și pe Google News