Raportul celor de la Daily NK, un post de știri din Coreea de Nord, la care face referire NationalInterest, menționează că Phenianul este satisfăcut de progresul focoaselor la cea mai recentă rachetă balistică, dezvăluită la parada din 10 octombrie.

Dar amploarea acestui progres e mult mai limitată decât se anticipa anterior: noua rachetă poartă doar două focoase care trebuie lansate pe aceeași traiectorie. Dacă informația e reală, asta înseamnă că ICBM-ul nu posedă în prezent capacitatea de a livra focoase multiple pe ținte separate, de exemplu pe două sau trei mari orașe americane în același timp.

Daily NK mai spune și că lipsa capacității MIRV este motivul pentru care Phenianul a optat pentru a nu introduce ICBM la categoria rachetelor „Hwasong-16”, marcând-o în schimb în seria actuală Hwasong-15.

Trebuie remarcat faptul că Daily NK se bazează pe o singură sursă când citează acest raport, iar NationalInterest menționează că nu confirmă în mod independent documentul.

Raportul aruncă însă o nouă lumină asupra noilor specificații ale ICBM. Potrivit sursei preluate de Daily NK, această variantă avansată a rachetei Hwasong-15 va avea o autonomie maximă de până la 15.000 km, o îmbunătățire semnificativă față de 13.000 km actuali. Sursa constată și o diferență substanțială de dimensiuni, permițând performanțe potențial îmbunătățite: „Noul ICBM este mai mare în diametru și mai lung decât Hwasong-15, ceea ce înseamnă că poate transporta mai multe focoase și are motoare auxiliare suplimentare.”

De asemenea se confirmă și opiniile experților, potrivit cărora noua rachetă balistică e alimentată cu lichid. Iar Phenianul plănuiește să „facă motoarele rachetelor cu combustibil solid mai robuste”. Afirmație ce alimentează speculațiile că Phenianul vrea să păstreze denumirea „Hwasong-16” pentru o nouă rachetă balistică cu combustibil solid.

Într-o analiză anterioară, NI remarca lipsa tehnologiei combustibililor solizi drept o deficiență tehnică majoră a noului ICBM.

Vehiculele multiple de reintrare (MIRV) au mai avut in trecut probleme semnificative de fiabilitate, o problemă pe care, potrivit sursei citate, Phenianul intenționează să o remedieze la viitoarele teste de reintrare în atmosferă: „Autoritățile pregătesc un test al noului ICBM pentru începutul anului viitor.” Asta s-ar conforma modelului general al regimului de la Phenian de a rezerva surprize „de ordin nuclear” până în ziua în care președintele american, oricine va fi el, va depune jurământul.

Sursa