Rapid, înglodată în datorii. Pierderile de aproape 7 milioane de euro în 2023

Rapid, înglodată în datorii. Pierderile de aproape 7 milioane de euro în 2023 Galeria Rapidului în Bănie Sursa foto. Facebook

FC Rapid București este îngropată în datorii. Echipa finanțată de Dan Șucu și Victor Angelescu înregistrează datorii de aproape 7 milioane de euro în anul fiscal anterior.

Rapid necesită atât timp cât și investiții până să ajungă la un punct în care să nu mai depindă de investițiile financiare ale lui Dan Șucu și Victor Angelescu în club. Cei doi acționari din Giulești depun eforturi pentru a implementa un management sănătos la Rapid, însă datele financiare înregistrate în anul fiscal 2023 arată că mai sunt multe lucruri de făcut.

Echipa Rapid e îngropată în datorii

În luna mai 2022, Dan Șucu a devenit parte din acționariatul Rapidului, având ca unul dintre obiectivele principale implementarea unui management eficient și autonom pentru club. De când a preluat conducerea, Rapidul a cunoscut o transformare remarcabilă, caracterizată de campanii de achiziții spectaculoase.

Clubul a depus bilanțul fiscal pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023 la Ministerul de Finanțe. Din analiza cifrelor din dosar, se observă că Rapid înregistrează o datorie dublă față de anul 2022. În anul fiscal anterior, echipa giuleșteană a acumulat o datorie de 34,688 milioane de lei, echivalentul a aproape 7 milioane de euro. Cea mai mare parte a datoriei "alb-vișiniilor" s-a înregistrat la capitolul "Datorii față de societățile din cadrul grupului și alte părți".

Ne puteți urmări și pe Google News

18,9 milioane de lei, aproximativ 3,8 milioane de euro a fost datoria Rapidului în anul fiscal 2022.

Rapid

Sursa foto: Facebook

Rapid, pierderi și cheltuieli uriașe în 2023

Schimbările survenite la Rapid după ce Dan Șucu a devenit parte din acționariatul clubului s-au reflectat și în cifrele veniturilor și cheltuielilor. În anul fiscal 2023, echipa de sub Podul Grant a înregistrat venituri de 10,6 milioane de euro, cifră dublă față de anul fiscal 2022.

Cu toate acestea, veniturile Rapidului nu au reușit să acopere cheltuielile clubului în anul fiscal precedent. În 2023, clubul finanțat de Dan Șucu și Victor Angelescu a înregistrat cheltuieli în valoare de 14,35 milioane de euro (9,58 milioane de euro în 2022).

Pierderi de 3,82 milioane de euro în 2023

În total, Rapid a înregistrat pierderi de 3,82 milioane de euro în 2023. În anul 2022, echipa giuleșteană a încheiat cu un deficit de 1,41 milioane de euro. Cu toate acestea, încă de la momentul în care au devenit parte din acționariatul Rapidului, Dan Șucu și Victor Angelescu au recunoscut că un management sănătos necesită timp pentru a fi implementat.

„Deja, noi, la Rapid, aplicăm acest model al businessului de fotbal făcut prudent, cu pași mărunți, dar foarte stabil. Le spun suporterilor apăsat că suntem pe drumul cel bun”, declara Dan Șucu, în exclusivitate, la Fantatik SUPERLIGA, în vara anului trecut.

Dan Șucu deține 80% din acțiunile Rapidului, fiind astfel acționarul majoritar al clubului. La mijlocul lunii martie, echipa Rapidului a înregistrat o nouă majorare de capital, odată cu investiția de 3 milioane de euro făcută de omul de afaceri.