Evenimentul Zilei > Politica > Raluca Turcan persistă în greșeală. Cum au taxat-o comentatorii pe Facebook
Raluca Turcan persistă în greșeală. Cum au taxat-o comentatorii pe Facebook

Raluca Turcan persistă în greșeală. Cum au taxat-o comentatorii pe Facebook

Raluca Turcan a revenit cu o nouă postare, lămuritoare în opinia ei, despre gafa legată de urările transmise baronului Samuel von Brukental.

Ministrul Muncii a ținut să nu lase lucrurile nelămurite și a explicat de ce i-a urat „La mulți ani” baronului Brukenthal care și-a încheiat socotelile cu viața în urmă cu vreo 220 de ani. De această dată, ea s-a adresat doar „oamenilor de bună credință”. Se pare, însă, dacă avem în vedere comentariile ce au curs după cea de-a doua postare, că, dacă tăcea, filosoafă rămânea.

„Sunt nevoită sa fac câteva precizări acum, cu întârziere, pentru că am fost blocată într-o întâlnire la Constanța timp de mai multe ore. Nu mi-am putut imagina interpretările de pe pagina de Facebook. Acesta este mesajul meu pentru oamenii de buna credință care vor sa îl citească.

Așadar,

Spunem «La Mulți Ani, Mihai Eminescu» în fiecare an de 15 ianuarie. Suntem mândri de moștenirea lăsată nouă, tuturor, prin geniul creator al lui Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc.

Prin acel «La Mulți Ani» de 15 ianuarie marcăm în fiecare an ziua de naștere a marelui poet.

Similar, astăzi, 26 iulie 2021, marcăm 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal. La nivel local, moștenirea culturală lăsată de Samuel von Brukenthal va dăinui și ea reprezintă și va continua să reprezinte un motiv de mândrie pentru Sibiu, pentru sibieni și pentru toți oamenii educați din România.

Samuel von Brukenthal este, așadar, aniversat în fiecare an la Sibiu, pe 26 iulie.

Pentru cei care vor sa îl descopere pe Samuel von Brukenthal merită început la muzeul cu același nume. Imaginat chiar de Samuel von Brukenthal, muzeul se află în Piața Mare și va fi deschis de miercuri, de la 9.00.

PS: cât despre baronii PSD cu 4 clase și doctorate furate și care acum simt din nou nevoia sa se dea deștepți, să nu se panicheze, ca vor avea și ei muzeul lor: MUZEUL JILAVA!

Lor, «La Mulți Ani» cu executare!”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Gafa Ralucăi Turcan

Raluca Turcan a făcut o gafă de proporții pe Facebook, transmițându-i urări de viață lungă baronului Samuel von Brukenthal. Într-o postare ea a ținut să-i transmită un mesaj personal și cele mai bune urări de bine, dincolo de timp, baronului Samuel von Brukenthal. Cu atât mai mult cu cât, pe 26 iulie, acesta tocmai a împlinit, în accepțiunea doamnei Turcan, frumoasa și rotunda vârstă de 300 de ani.

„La mulți ani Samuel von Brukenthal!!!”, i-a urat Raluca Turcan baronului, în mesajul de pe Facebook, o gafă impardonabilă, pentru mulți.

Cum comentează internauții noile explicații

Postarea Ralucăi Turcan a atras atenția comentatorilor care nu s-au putut abține să n-o ironizeze.

„Niciodată nu spui La multi ani unui decedat. E un nonens hilar. Nici lui Eminescu nu i s-a zis vreodată așa ceva. Zicem că se împlinesc n ani de la nașterea sau moartea lui si atât. Tot fb. râde de dvs.))))”;

„Deci face gafa si insistă! Grav…”;

„Să nu-l uiți pe Burebista și să-i cumperi și-un cadou frumos! Da, Ralu?!”;

„Vă țineți tare, dar ați scos urarea din postare! Super, bravos Turcan, halal…”;

Comentacii i-au dat lecții de limba română

Printre cei care au comentat au fost unii care i-au dat lecții de limba română, explicându-i în ce context se folosește urarea „La mulți ani!”:

„Doamna Turcan, lăsați explicațiile de duzina și luați aminte: Dacă facem referire la etimologia expresiei, cea mai simplă explicaţie ar fi că este traducerea expresiei latineşti «Ad multos annos!», utilizată iniţial ca o formulă de politeţe şi care a dobândit, pe parcurs, în special prin intermediul limbajului bisericesc, şi alte conotaţii legate de sentimentul de speranţă şi de recunoştinţă că Dumnezeu va fi generos şi ne va dărui mulţi ani de viaţă”.

„Serios acum… chiar îi zice cineva urări de la mulți ani lui Eminescu??”.

Replica baronului Brukenthal

Chiar și baronul Brukenthal a ținut să comenteze, după urările pe care le-a primit, amintindu-i Ralucăi Turcan de promisiunea de a elimina pensiile speciale.

„Aveam zece ani când Rareș Bogdan a zis pentru prima dată că elimină pensiile speciale în 30 de zile”, a scris acesta.