Legendarul vânător austriac din Sibiu, supranumit "Regele vulturilor". Ce cadou neobișnuit i-a făcut Regelui Mihai
- Andreea Vlad
- 12 iulie 2021, 05:45
Prin puterea sa de atracție, Sibiu a devenit o destinație faimoasă în topurile turistice mondiale. Un reper obligatoriu al orașului este Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare. Primul muzeu cinegetic din România a fost fondat de August von Spiess, un personaj carismatic, ca de film, maistru de Vânătoare al Casei Regale.
Colonelul-vânător austriac August von Spiess a pus România pe harta cinegetică a lumii. Deși un hobby tot mai contestat în prezent, vânătoarea are adepții săi convinși. În era aristocratică, vânătoarea era considerată chiar un cod al bunelor maniere.
Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare din Sibiu aparţine complexului naţional Muzeal Brukenthal. A fost inaugurat în anul 1966, apoi reorganizat în 1981 într-o cochetă vilă în stil românesc, care i-a aparţinut lui August von Spiess. Acesta era o figură legendară a epocii, deţinând mulţi ani funcţia de Maistru de Vânătoare al Casei Regale. Faima sa era atât de mare încât era menţionat în analele internaţionale de cinegetică.
Trofee unicat, medaliate în numeroase expoziții internaționale
Speiss participa regulat la safari în Africa. Odată a adus piese deosebit de valoroase, piese care în prezent fac parte din colecţia Muzeului de Arme și Trofee de Vânătoare. Patrimoniul muzeal numără 1.577 de piese, unele cu o vechime de peste 100 de ani.
Pasiunea colonelului Spiess pentrru vânătoare a început de mic copil, când a primit cadou o armă de la tatăl său şi a învăţat să o folosească. După moartea sa, în 1953, la aproape 90 de ani, casa lui a fost donată împreună cu impresionanta sa colecţie de peste 1. 000 de piese, trofee şi accesorii de vânătoare Ministerului Culturii şi dată în folosinţă Muzeului Naţional Brukenthal, potrivit Sibiu100.
Piesele din colecţia muzeului sunt trofee autohtone şi exotice, arme diverse şi accesorii de vânătoare, ce provin, în cea mai mare parte, din 3 colecţii importante: "August von Spiess", "Emil Witting" şi Colecţia "Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale din Sibiu”, etalate în 5 săli. Exponatele oferă o imagine a evoluției armelor de vânătoare, dar şi a fondului de vânătoare autohton.
Trofeele expuse aici au obţinut numeroase medalii la diferitele expoziţii din ţară şi străinătate. Clădirea muzeului de vânătoare este un monument arhitectonic, cu specific austro-ungar de final de secol XIX. Von Spiess organizase un muzeu aici încă de când colonelul locuia aici cu familia. În perioada 2006-2007, muzeul a suferit transformări semnificative.
Exponatele sunt piese rare, un tezaur cinegetic şi de arme vânătoreşti ale vremii. Pe unul dintre pereţi, stă aşezat capul împăiat al ogarului care a murit după lupta cu o ursoaică ce îi pusese stăpânul în pericol.
Vânătorul solitar i-a făcut cadou Regelui Mihai un crocodil
August a fost un militar de carieră, stabilit la Sibiu în 1889. După terminarea Primului Război Mondial, îşi încheie activitatea militară şi este numit de Regele Ferdinand Maistru al Vânătorilor Regale.
Pe parcursul vieţii sale a întreprins două memorabile expediţii de vânătoare în Africa ecuatorială, în Kenia şi Tanganyka. Este autorul unor cărţi de referinţă în domeniul cinegetic.. De asemenea, renumitul vânător a contribuit şi la deschiderea primei Grădini zoologice de la Sibiu în 1929, prin donarea de animale crescute chiar la reședința sa: 6 urşi, un lup, un mistreţ, acvile şi vulturi. Era un pasionat crescător de vulturi. Când a venit la Sibiu, colonelul August a mai donat şi doi crocodili, unul pentru Regele Mihai şi celălalt pentru Grădina zoologică din Sibiu, von Spiess a avut 4 fete. Cea mai mare, Silvia von Spiess, a practicat şi ea vânătoarea, mai scrie Sibiu100.
În curtea austriacului au fost odată şi două voliere mari cu vulturi şi acvile. Îi plăcea să le elibereze înainte de a muri. Era un vânător solitar, căci așa cum știm din scrierile lui Hemingway, vânătorii adevăraţi nu sunt cei care participă la vânători colective, ci singuraticii. Orice ieşire în teren era consemnată în registrele de vânătoare, care se află acum în Arhivele Naţionale.
Sursa foto: Muzeul Cinegetic ”August von Spiess” din Sibiu