Evenimentul Zilei > Politica > Mărire consistentă pentru pensionarii cu venituri mici
Mărire consistentă pentru pensionarii cu venituri mici

Mărire consistentă pentru pensionarii cu venituri mici

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că după recalcularea pensiilor, în jur de 4 milioane de pensionari vor beneficia de majorări consistente la venituri.

Raluca Turcan are vești pentru pensionari.

Procesul de recalculare a pensiilor va dura aproximativ un an și jumătate. Estimarea a fost făcută de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Potrivit spuselor sale, în acest interval de timp vor fi recalculate aproximativ 5 milioane de pensii.

La finalul procesului, pensiile a patru milioane de beneficiari vor înregistra o creștere consistentă. Raluca Turcan a declarat că în acest moment, 2,7 milioane de oameni au pensii de 1.500 de lei. Acest lucru înseamnă „sărăcie după o viață de muncă”.

„În aproape două săptămâni am evaluat aproximativ 169.000 de dosare de pensii. Vorbim de evaluare, în perspectiva recalculării. Acest proces trebuia să înceapă din iulie 2019 și, dacă s-ar fi desfășurat măcar în ritmul în care facem noi lucru acesta, s-ar fi apropiat de final”, a declarat ministrul Muncii, la TVR 1.

Raluca Turcan are vești pentru pensionari

Raluca Turcan susține că toate pensiile trebuiau înscrise într-un format electronic. Aceasta pentru a aplica formulele necesare recalculării.

„S-a vorbit despre recalcularea pensiilor, ignorând faptul că toate pensiile trebuie să fie într-un format informatics. Aceasta pentru a aplica formule de calcul și a obține pensiile recalculate. E o procedură necesară în vederea recalculării pensiilor”, a mai spus Raluca Turcan.

Ea și-a exprimat speranța că toate pensiile, în jur de 5 milioane, vor fi recalculate într-un an și jumătate. Raluca Turcan a precizat că autoritățile vor folosi și bani europeni pentru achiziția de echipamente, iar personalul va fi suplimentat. Toate acestea pentru a atinge acest obiectiv.

„E un proces ca se va finaliza cu bine, eu sunt foarte încrezătoare și cred că va revoluționa întregul sistem de pensii. Între 2005 și 2008 s-a mai făcut o evaluare, dar doar pentru un milion de doare de pensii. Noi ne propunem într-un an și jumătate să evaluăm 5 milioane de dosare”, a subliniat Raluca Turcan.

Câte pensii vor crește după recalculare

Potrivit spuselor sale, după încheierea procesului de recalculare circa 4 milioane de pensii vor înregistra o creștere substanțială.

„Evaluăm ca atunci când vom finaliza procesul de recalculare, din cele cinci milioane de dosare, circa patru milioane să aibă o creștere consistentă, iar restul în funcție de nivelul pe care-l au, să țină cel puțin pasul cu rata inflației”, a mai spus Raluca Turcan.