„Este un subiect care rămâne important în ciuda unei oboseli în spaţiul public atunci când vine vorba despre anticorupţie. (…) Există o cerere reală pentru reformarea funcţiei publice. Pe 19 iulie vom lansa oficial strategia, la Palatul Victoria, şi evenimentul se va bucura şi de prezenţa prim-ministrului, care şi-a stabilit ca obiectiv în programul de guvernare şi această chestiune”, a declarat Raluca Prună.

Potrivit ministrului Justiţiei, SNA are patru valori centrale: „Prioritatea interesului public este prima dintre aceste valori, funcţionarii nu trebuie să folosească funcţia publică pentru beneficii necuvenite, care pot fi patrimoniale sau nepatrimoniale. A doua valoare este integritatea, şi în acest sens Strategia pune accent pe faptul că reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice au obligaţia de a declara orice interes personal care poate veni în contradicţie cu exercitarea atribuţiilor lor de serviciu. A treia valoare este transparenţa, care evident că se referă la obligaţia reprezentanţilor acestor instituţii şi autorităţi publice de a oferi un acces neîngrădit la informaţiile de interes public. Accesul acesta trebuie să fie regulă, este de fapt regulă, pentru că avem Legea 544, iar restrângerea dreptului trebuie să fie excepţia. Cea de-a patra valoare este voinţa politică, (…) cele trei puteri în stat – executivă, legislativă şi judecătorească trebuie să înţeleagă şi să internalizeze importanţa unei societăţi lipsite de corupţie”, a spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună s-a referit şi la declaraţiile şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi a arătat că nu este suficientă combaterea corupţiei prin mijloace penale, ci este nevoie şi de prevenţie. „Credem că în ultimii ani combaterea corupţiei prin mijloace penale a atins viteza de croazieră. Prin vocea procurorului-şef al DNA ni s-a spus că nu e suficient şi trebuie să punem accentul pe prevenţie”, a arătat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a subliniat că este important să fie combătută corupţia. „Prin faptele de corupţie societăţii i se fură ceva, de undeva, de la Educaţie, de la Sănătate.”, a conchis şefa MJ.