Evenimentul Zilei > Justitie > Raluca Prună, aşteptată cu scandal la puşcărie
Raluca Prună, aşteptată cu scandal la puşcărie

Raluca Prună, aşteptată cu scandal la puşcărie

Ministrul Justiției are programată, astăzi, la ora 11.30, o vizită la Penitenciarul Gherla, unde se va întâlni cu angajaţii închisorii, nemulţumiţi de condiţiile de lucru

Raluca Prună va participa, astăzi, la Penitenciarul Gherla, la inaugurarea Centrului Terapeutic pentru Femei, împreună cu Ambasadorul Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg. Vizita ministrului Justiţiei are loc la o jumătate de oră după începerea protestului angajaţilor penitenciarului, programat să aibă loc în intervalul 11.00-15.00. Potrivit agendei ministrului Justiţiei, publicată pe site-ul oficial, vizita Ralucăi Prună este programată la ora 11.30.

Potrivit unui comunicat al sindicatului Omnia, angajaţii Penitenciarului Gherla o vor aştepta pe ministrul Raluca Prună protestând în faţa închisorii.

„Cu speranţa că a înţeles exact legislaţia pe care doreşte să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase, solicităm Ministrului Justiţiei ca întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în dată de 26.09.2016, în intervalul orar 11.00-15.00 în faţa Penitenciarului Gherla”, se arată în comunicatul de presă al Sindicatului Omnia.

Cer demiterea Ralucăi Prună

Sindicatele din penitenciare declanşează mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea Ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii ca şi deţinuţii şi spun că au de gând să dea Guvernul în judecată. „Ministrul Justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, se mai arată în comunicat.

Majorări inoportune

Şi magistraţii solicită, printre altele, într-un „Memorandum privind justiţia”, eliminarea inechităţilor salariale dintre judecători şi procurori, urmare a aplicării OUG 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, în data de 23 septembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii sistemului judiciar, că majorarea salariilor cu 18% solicitată pentru salariaţi din justiţie nu este considerată oportună din punct de vedere bugetar.