Evenimentul Zilei > International > Raiduri aeriene, înainte de vizita lui Obama în Kenya
Raiduri aeriene, înainte de vizita lui Obama în Kenya

Raiduri aeriene, înainte de vizita lui Obama în Kenya

Aviația americană a bombardat baze ale grupării teroriste Al-Shabaab din Somalia, pentru a asigura securitatea vizitei președintelui american în țara natală a tatălui său

Cel puțin șase raiduri aeriene a executat aviația americană în ultima săptămână împotriva unor baze din Somalia deținute de gruparea islamistă Al-Shabaab, afiliată la Al-Qaida. Operațiunile au vizat reducerea riscurilor unor atacuri teroriste în timpul vizitei de trei zile a lui Barack Obama în Kenya, țara natală a tatălui său, vizită care începe vineri.

Serviciile de securitate americane exclud posibilitatea unui atac direct asupra lui Obama, dar se tem de impactul unui atac „în timp ce președintele se află acolo”, apreciază Seth Jones, analist la Rand Corporation.

Al-Shabaab are un sinistru palmares de atentate sângeroase: ultimul a avut loc în aprilie, la Universitatea kenyană din Garissa, la granița cu Somalia, când jihadiștii au selectat studenții creștini și au ucis 148.


FOTO: Suvenirurile cu Barack Obama au mare succes la Nairobi. Ca și statuia președintelui… FOTO: AGERPRES „Atacați mall-urile”

Iar în capitala Kenyei, Nairobi, unde este așteptat Obama, Al-Shabaab a lansat în septembrie 2013, un atac cu grenade și automate asupra mall-ului Westgate, ucigând 67 de persoane. Luptele dintre poliție și teroriști au durat 80 de ore.


Vizita lui Barack Obama în Kenya este marcată de nostagie și de riscurile unui atac terorist


Tot Al-Shabaab își îndemna recent militanții să lanseze atacuri similare asupra unor mall-uri din Europa și Statele Unite.

Însă atmosfera în Kenya, în așteptarea vizitei, este liniștită. Mulți negustori au profitat pentru a vinde suveniruri cu chipul președintelui sau cu însemnele Statelor Unite, care au mare succes.

Gafă de organizare

Șeful de la Casa Albă va avea întâlniri cu membri ai familiei sale, însă nu va merge în satul natal al tatălui, Kogelo. Se pare că tot din motive de securitate.

A produs îngrijorare și o gafă a autorităților kenyene, care au publicat orele între care spațiul aerian va fi închis pentru aterizarea și decolarea Air Force One. Asemenea date sunt în mod normal ținute secrete.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: