Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat vine cu vești proaste: „Gripa sezonieră şi coronavirusul se vor întâlni sigur”
Raed Arafat vine cu vești proaste: „Gripa sezonieră şi coronavirusul se vor întâlni sigur”

Raed Arafat vine cu vești proaste: „Gripa sezonieră şi coronavirusul se vor întâlni sigur”

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat , vineri seară, că luna septembrie este o perioadă periculoasă din punct de vedere al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Potrivit lui Raed Arafat, la această situație contribuie întoarcerea oamenilor din concedii dar și începerea noului an școlar.

„Perioada lunii septembrie e foarte delicată. E riscul revenirii la muncă, la şcoală, e riscul campaniei. Nerespectarea regulilor poate duce la agravarea situaţiei. Dacă se respectă regulile se reduc riscurile foarte mult. Din ce în ce mai mult se îndeamnă la purtatul măştilor. Mască, dezinfectarea mâinilor, distanţarea, acestea sunt reguli de bază”, a declarat secretarul de stat.

De asemenea, șeful DSU spune că odată cu venirea sezonului rece se poate suprapune gripa sezonieră peste noul coronavirus.

„Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Nu e nicio şansă să nu se întâlnească. La primele simptome, e foarte greu să le diferenţiezi, tocmai de aceea e nevoie de teste. Soluţia pe care am insistat în cazul gripei sezoniere este vaccinarea. Ar trebui ca în luna septembrie să începem vaccinarea. Cel mai rău este să fii infectat cu ambele virusuri. Asta poate avea un impact foarte serios, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile”, a mai spus Raed Arafat.

În privinţa deschiderii şcolilor, Arafat a spus că ştie exact dacă pe 14 septembrie cursurile se vor ţine în unităţile de învăţământ sau vor continua o perioadă tot online, menţionând că nu a fost luată încă o decizie oficială.

„Discuţia oficială pe o eventuală amânare a prezenţei fizice în şcoli nu a existat. Există puncte de vedere şi vor fi luate în considerare. La acest moment nu a avut loc nicio discuţie oficială pe acest subiect. Vor urma”, a mai afirmat şeful DSU.

Legat de testarea profesorilor, Arafat a spus: „Nu ştiu care e punctul de vedere al INSP legat de testarea profesorilor. Dar faptul că testezi un profesor acum nu înseamnă că peste două zile nu va fi pozitiv. Nu mă pronunţ pentru că epidemiologii trebuie să aibă un cuvânt de spus, dacă are sens sau nu să fie testaţi”, a conchis Raed Arafat.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: