Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat trage semnalul de alarmă: „Uitați-vă în jur, nu e de glumit!”
Raed Arafat trage semnalul de alarmă: „Uitați-vă în jur, nu e de glumit!”

Raed Arafat trage semnalul de alarmă: „Uitați-vă în jur, nu e de glumit!”

Raed Arafat a declarat că este îngrijorat de faptul că vine iarna cu gripa sezonieră,, iar situaţia va fi „din ce în ce mai complexă” în ceea ce privește capacitatea sistemului spitalicesc de a face față pandemiei.
Raed Arafat consideră că, odată cu venirea iernii, cu temperaturi scăzute, gripă sezonieră, vacanța de Crăciun și de Revelion vor crea noi probleme dacă nu suntem extrem de vigilenţi.

Este foarte important vaccinul antigripal în această perioadă

„Era de așteptat acest lucru, cine are masca se protejează și de virusul gripal sezonier. Dar asta nu înseamnă să nu ne vaccinăm. Ministerul Sănătății am înțeles că are dublul dozelor pe care le-a avut anul trecut, deja sunt disponibile Vaccinarea împotriva virusului gripal este foarte necesară în perioada aceasta, pentru că reduce riscul, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Și în loc să se trezești și cu gripă și cu SARS COV2 sau să te trezești cu o gripă foarte puternică, soluția care ajută în perioada asta este vaccinarea antigripală”, a spus Arafat.

Eşti răcit, nu te duci la lucru. Ăsta-i cel mai important lucru

„Purtarea măștii și distanțarea ajută și la limitarea gripei, dar vine perioada în care trebuie să fim foarte disciplinați: ești răcit, nu te simți bine, vorbești cu medicul de familie, nu te duci la lucru, nu îi expui pe alții. Ăsta e cel mai important lucru”, a mai declarat şeful DSU.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este cel al sărbătorilor de iarnă, când oamenii se întâlnesc, socializează, pleacă în vacanță sau participă la slujbele religioase.

E foarte greu de spus acum. Pentru că acum sunt regulile pe care le știm foarte bine. Să vedem cum evoluează situația. Dar uitați-vă în jurul nostru, toate țările iau măsuri serioase, nu e de glumit. Chiar în pofida faptului că există presiuni din partea unei părți a populației, există proteste, totuși, factorii de răspundere iau decizii serioase. Asta depinde de situația epidemiologică, e greu să spunem acum cum va fi în decembrie, care va fi situația. Cred că decizii trebuie discutate în noiembrie – care sunt măsurile. Nu uitați, e aspectul bisericilor în Crăciun și apoi mai avem și restaurantele care organizează revelion”, a mai  spus Raed Arafat la Digi24.