Evenimentul Zilei > Social > Anunţ-bombă! Vaccinarea anti-Sars-CoV-2, cu o singură doză, începe de astăzi. 60.000 de voluntari vor fi testaţi
Anunţ-bombă! Vaccinarea anti-Sars-CoV-2, cu o singură doză, începe de astăzi. 60.000 de voluntari vor fi testaţi

Anunţ-bombă! Vaccinarea anti-Sars-CoV-2, cu o singură doză, începe de astăzi. 60.000 de voluntari vor fi testaţi

Testarea vaccinului anti-coronavirus Sars-CoV-2 cu o singură doză începe astăzi pe 60.000 de voluntari.

Johnson & Johnson a anunțat astăzi lansarea, la nivel național, a studiului de fază 3 pentru candidatul său la doză unică de vaccin (JNJ-78436735), dezvoltat de divizia sa farmaceutică Janssen, unde 60.000 de voluntari vor fi înscriși la 215 de centre. Acesta este al patrulea test de fază 3 în desfășurare în SUA, după cele ale companiilor Moderna, AstraZeneca și Pfizer.

Este un vaccin cu doză unică care va fi testat pe 60.000 de voluntari pe trei continente

„O ispravă fără precedent pentru comunitatea științifică, făcută posibilă după decenii de progrese în tehnologia vaccinurilor și o abordare strategică coordonată între guvern, industrie și mediul academic”, a declarat Anthony Fauci, directorul general al Institutul American pentru Boli Infecțioase (Niaid). Acum, a adăugat el, „patru candidați la vaccinul Covid-19 au ajuns la faza 3 a studiilor clinice în Statele Unite la puțin peste opt luni de la identificarea virusului SarsCoV2”.

Testările se vor face pe voluntari din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Peru, Africa de Sud și Statele Unite

Vor fi înscriși 60.000 de voluntari cu vârsta peste 18 ani (inclusiv o reprezentare semnificativă de peste 60 de ani) pentru a studia siguranța și eficacitatea unei singure administrări de vaccin. Procesul va include subiecți cu și fără comorbidități asociate cu risc crescut de progresie la forme severe de Covid-19 și va înscrie participanți în Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Peru, Africa de Sud și Statele Unite.

Disponibil la începutul anului 2021

Paul Stoffels, șeful științific al J&J, a prezis că ar putea exista suficiente date pentru a obține rezultate până la sfârșitul anului și a declarat: compania intenționează să producă 1 miliard de doze anul viitor. Acest vaccin folosește platforma AdVac® a companiei, care a fost, de asemenea, utilizată pentru a dezvolta și fabrica vaccinul Ebola, Zika, Rsv și HIV. Grupul se angajează, de asemenea, să ofere publicului un vaccin accesibil pentru utilizare de urgență în pandemie și anticipează că primele loturi de vaccin Covid-19 vor fi disponibile pentru autorizație de utilizare de urgență la începutul anului 2021.

Avantajul unei doze unice

Celelalte vaccinuri testate în Statele Unite necesită a doua injecție la trei până la patru săptămâni după prima pentru a activa un răspuns imun protector.

„Un vaccin cu injecție unică, dacă este sigur și eficient, va avea avantaje logistice substanțiale pentru controlul pandemiei globale”, a declarat pentru Washington Post, Dan Barouch, directorul Centrului pentru Cercetare Virologică de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, care a colaborat cu J&J la dezvoltarea vaccinului.

Statele Unite au investit miliarde de dolari într-o serie de tehnologii de vaccinare, inclusiv aproape 1,5 miliarde de dolari pentru a sprijini dezvoltarea vaccinului J&J și o achiziție în avans de 100 de milioane de doze, informează repubblica.