Editura Evenimentul si Capital

EDITORIAL DE DAN ANDRONIC: “Radu cel Frumos” sau baionete contra DNA

14-04/andronicbunedit-465x390
Autor: | | 178 Comentarii | 9695 Vizualizari

Primul-ministru al României a intrat în stare de alarmă. A ridicat gradul de alertă al Partidului și Guvernului la indicativul “Radu cel Frumos”, un nume familiar celor care au făcut armata până în 1989.

Pentru cei mai tineri trebuie spus că “Radu cel Frumos” reprezenta un plan de mobilizare al Armatei, elaborat se pare după războiul arabo-israelian (1967) și după invadarea Cehoslovaciei (1968), în cazul unui atac surpriză din partea altui stat. Realizat la indicațiile lui Nicolae Ceaușescu, “Radu cel Frumos” reprezenta o variantă de antrenare a forțelor de luptă în absența unei mobilizări generale, fiecare unitate militară având un plan de acțiune concret pe ore și minute, până la nivel de companie și pluton.

Fiecare comandant al unei unități militare avea în fișet un plic sigilat ce putea fi deschis doar în cazul primirii indicativului “Radu cel Frumos”. A fost utilizat ultima dată în data de 17 decembrie 1989. Ce a urmat știți cu toții…

Ce vrea să ne spună premierul Victor Ponta, atunci când anunță mutarea biroului primului-ministru de la Palatul Victoria la sediul MapN? Că se pune sub protecția unor forțe fidele? Că nu mai are încredere în Servicul de Protecție și Pază care asigură integritatea primului-ministru, că se crede ascultat și filmat în propriul birou, că se retrage într-un buncăr în așteptarea marii conflagrații de la prezidențiale?

Mi-e greu să realizez ce a fost în mintea sa, sau a consultanților politici care l-au sfătuit, dar efectul va fi cu totul altul!

În primul rând, imaginea pe care o transmite nu este aceea de stare de război, el fiind comandantul oștilor anti-Băsescu, ci de panică la nivel instituțional, confirmând zvonurile că are de ce să-i fie frică! Mutarea sa la MapN poate fi pusă în legătură cu modul în care președintele CJ Mehedinți a comunicat din interiorul Guvenului evoluția demersurilor pentru promovarea unui polițist contra dosar ANI închis în instanță.

Dar trambalarea asta, cu cățel și purcel, nu-l va împiedica pe vreun alt Duicu să procedeze la fel, din sediul MapN. Cu atât mai mult cu cât cei care nu știu cum se face accesul în minister și-ar putea închipui că este păzit cu tunuri anti-tanc și bariere de sârmă ghimpată, numai că nu-i deloc așa, accesul este mult mai lejer decât la Palatul Victoria.

În al doilea rând, implică Armata într-un conflict politic Guvern-Președinție, într-un mod greu de înțeles în cancelariile occidentale. Un lider politic din lumea normală se pune sub protecția armatei doar în cazul unui atentat terorist major, unui război sau atunci când instituțiile de protecție demnitarilor nu mai funcționează.

LIVE BLOG la Franta - Romania. Varianta soc pentru Halep. Anuntul din aceasta seara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI