Evenimentul Zilei > Actualitate > Putin vrea să dea ”șah-mat” americanilor cu un avion de luptă monomotor. Bătălia e mai mult comercială
Putin vrea să dea ”șah-mat” americanilor cu un avion de luptă monomotor. Bătălia e mai mult comercială

Putin vrea să dea ”șah-mat” americanilor cu un avion de luptă monomotor. Bătălia e mai mult comercială

"Șah-mat", aceasta este "porecla" folosită de ruși pentru noul avion de luptă fabricat de biroul Sukhoi.

Dat fiind că avionul are un singur motor și că rușii sunt foarte hotărâți să-i țină prețul în limite rezonabile, se pare că „bătălia” cu americanii are mai mult o miză comercială.

Noul avion de luptă a fost prezentat oficial marți, 20 iulie, la Maks 2021, expoziția internațională de aeronautică și spațiu, care se desfășoară pe aeroportul Zhukovsky din Moscova.

Prezentare fastuoasă destinată să atragă clienții străini

Noul avion a fost prezentat într-o altă clădire, iar rușii s-au chinuit să facă o lansare ca la carte, mai ales că aeronava pare construită mai ales pentru cumpărătorii din străinătate.
La o primă vedere, sunt de remarcat și lucruri bune și rele. Avionul are aripioarele verticale, complet mobile, în formă de V, iar botul amintește foarte mult de cel al Su-57. Se pare că aeronava ar trebui să aibă un motor „Izdelye 30” fabricat de Npo Saturn. Nu se știe, însă, dacă fabricantul motoarelor a reușit să rezolve problemele care au provocat deja atâtea întârzieri.

„Șah-mat” are trenul de aterizare frontal decalat spre partea stângă a aeronavei. Constructorii ruiși nu par foartge interesați de caracteristicile stealth ale aparatelor lor, dovadă protuberanța sferică din fața cabinei.

Va reuși „șah-mat” să repete succesul Mig-21?

Aeronava impresionează, însă, prin gama largă de rachete aer-aer, dar și aer-sol. există, de asemenea, rachete special destinate anihilării navelor inamicului.

Conform managerilor biroului Sukhoi, „Șah-mat” a fost construit în doar patru ani și înglobează soluții tehnice dezvoltate pe baza experienței de luptă din Siria.
Avionul, susțin aceleași surse, este destinat în principal exportului, dar ar putea înlocui unele versiuni ale Mig. -29 și în Federația Rusă.

Timpul ne va spune dacă această nouă aeronavă va fi un succes. Rusia și Sukhoi au o șansă mare, pentru că piața are nevoie de asemenea avioane de luptă. Dacă produsul este de încredere și la un preț rezonabil, Rusia ar putea repeta succesul faimosului Mig-21, scrie ziarul italian Il Giornale.