Mass-media din Rusia susține că noul avion a fost construit de producătorul de aeronave Sukhoi, în cadrul unui program care a vizat dezvoltarea unui luptător tactic ușor, mai ieftin. Spre deosebire de cel mai recent avion de luptă rus (Su-57) care are două motoare, noul avion este mai mic și e dotat cu un singur motor.

Un avion de luptă mai ieftin pentru clienții străini

Numele noului avion de război nu este cunoscut deocamdată și nu există informații despre caracteristicile sale. Experții susțin, însă, că avionul de luptă e destinat să concureze cu luptătorul american F-35 Lightning II, care a intrat în funcțiune în 2015. Rusia încearcă să ofere o nouă aeronavă clienților săi din străinătate.

Rostec, corporația de stat care include producători de avioane rusești, s-a mulțumit să declare că „avioane militare fundamental noi” vor fi dezvăluite marți la spectacolul aerian de la Moscova.
„Rusia este nu numai una dintre puținele țări din lume cu capacități de ciclu complet pentru producerea de sisteme de avioane avansate, dar este și un deschizîtor de drumuri recunoscut în crearea de avioane de luptă”,.

În încercarea de a atrage interesul publicului înainte de prezentare, Rostec a publicat o imagine a noului avion acoperit de prelată cu legenda glumeață „vrei să mă vezi gol?”. „Prelata neagră pare atrăgătoare, dar detaliile sunt întotdeauna mai interesante”, a spus Rostec.

De asemenea, a fost postat un scurt videoclip cu clienți străini entuziasmați și umbra vagă a avionului deasupra apei.

Amenințări la adresa Occidentului

O altă fotografie postată sâmbătă pe contul de Facebook al Rostec a arătat ceea ce pare a fi o reflecție a unui distrugător britanic de tip 45 în vizorul noului avion de luptă rusesc cu inscripția „Ne vedem curând”, scrie abcnews.go.com.

Ultima fotografie face aluzie la incidentul recent din Marea Neagră, când Rusia a declarat că că una dintre navele sale de război a tras focuri de avertizare, iar un avion de luptă și-a folosit arsenalul pentru a sili distrugătorul britanic HMS Defender să părăsească apele teritoriale pe care Rusia pretinde că le are în largul Peninsulei Crimeea.

Putin a declarat ulterior că, dacă Rusia ar fi scufundat distrugătorul britanic, acest atac nu ar fi declanșat un conflict global. Liderul rus a explicat că Occidentul știe că nu poate câștiga un astfel de război cu Rusia, o declarație îndrăzneață care potrivit analiștilor occidentali, arată că Putin e gata să ridice miza dacă un astfel de incident se repetă.