Acordul prevede vânzarea a 32 de aceste avioane de luptă fabricate de gigantul american Lockheed Martin, 33 de reactoare F-135 fabricate de Pratt& Whitney, precum și armele și sistemele de navigație necesare, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat, minister responsabil în cadrul guvernului american pentru aprobarea vânzărilor de arme în străinătate.

Prin onorarea acestei comenzi a Varșoviei, anunțată în iunie, în cadrul unei vizite a președintelui polonez Andrzej Duda la Washington, Statele Unite vor să „echipeze un aliat cheie NATO cu cel mai avansat avion de luptă din lume. (…) și să-și reducă dependența de echipamentele rusești depășite „, a comentat, citat de AFP, un responsabil al Departamentului de Stat, anunțând această vânzare.

Departamentul de Stat a informat oficial Congresului despre intenția administrației de a continua cu această vânzare. Aleșii au acum la dispoziție 30 de zile pentru a se opune, ceea ce însă nu s-a întâmplat de decenii.

Avioanele de luptă MiG-29 și Su-22 din cadrul Forșelor Aeriene poloneze vor fi înlocuite aparatele de F-35, ceea ce „nu ar trebui să afecteze echilibrul de putere în regiune”, se arată în comunicatul american.

NATO și-a sporit capacitățile de apărare de-a lungul flancului său estic, după anexarea Crimeii de către Rusia și rolului pe care îl atribuie Moscovei în conflictul din Ucraina.

Grupurile de luptă tactice au fost desfășurate în cele trei țări baltice, precum și în Polonia, iar NATO ia măsuri pentru a-și îmbunătăți capacitatea de răspuns în cazul unei incursiuni „inamice”.

Acest anunț vine în condițiile în care Statele Unite tocmai au exclus din programul F-35, avion conceput să scape de cel mai sensibil radar, un alt aliat crucial din NATO, Turcia, după ce Ankara a cumpărat sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 care pot „citi” avioanele F-35