A lovi la distanțe mari  necesită o pregătire atentă, care trebuie să țină seama de o multitudine de parametri, precum viteza și direcția vântului, umiditatea, efectul Coriolis sau presiunea atmosferică.

În octombrie 2016, un subofițer al 4e Régiment de Chasseurs (Franța, RCh) a reușit să pulverizeze recordul de tir la mare distanță, lovind o țintă situate la 4.150 de metri distanță de poziția sa.

Performanța a fost făcută cu o armă fabricată de armurierul francez Armeca, cu o lunetă Razor HD GEN 2.

La această distanță, orice modificare milimetrică a lunetei modifică punctul de impact cu 50 centimetri.

Acest record a fost doborât un an mai târziu de către rusul Andrei Riabinsky, acesta lovind o țintă aflată la 4.210 metri distanță. Riabinsky a folosit o pușcă Twilight SVLK-14C, fabricată de armurierul Lobaev, firmă rusă specializată în arme de precizie.

Tocmai Lobaev Arms a anunțat că a pus la punct o nouă pușcă de precizie, DLX-5, care, împreună cu noi cartușe (aflate în curs de dezvoltare) va putea lovi o țintă aflată la o distanță maximă de șapte kilometri.

Cel puțin aceasta a afirmat Vladislav Lobaev, CEO al Lobaev Arms, într-un interviu acordat săptămâna trecută agenției ruse de presă RIA Novosti.

„Acum lucrăm la o pușcă și la un cartuș cu o rază maximă de șase până la șapte kilometri și o distanță de lovire sigură de trei kilometri. Numele inițial al proiectului este DLX-5, produse ale noastre precum DLX-4 „Sevastopol” și DLX-3 „Retribution” aparținând acestei familii. Nu există încă la nivel mondial, pe piața armelor pentru trăgători de elită, puști capabile să tragă la asemenea distanțe”, a declarat Vladislav Lobaev, citat de Opex 360.

În privința cartușelor pe care le va integra această nouă armă, Lobaev nu a oferit detalii cu excepția faptului că acestea vor integra „mai multe descoperiri tehnologice, astfel încât să fie posibil să tragi cu ele la distanțe atât de mari”.

„Noul cartuș pentru această pușcă este un produs revoluționar, complet nou, care va avea dimensiuni diferite și viteza inițială mai mare decât gloanțele pe care le-am folosit înainte. Din acest motiv, nu aș dori să divulg toate detaliile cu privire la calibru și alte chestiuni”, a spus Vladislav Lobaev.

Noua armă DXL-5 ar putea fi gata la începutul anului viitor.

La ora actuală, cea mai performantă pușcă care figurează în catalogul Lobaev Arms este SVLK-14S, prezentată ca putând lovi „cu siguranță” ținte aflate la 2,5 km distanță.

Dar bătaia sa poate atinge 4,2 km, după cum a demonstrat recordul stabilit de Andrei Riabinsly.

Pentru a atinge asemenea distanțe sunt necesare lunete electro-optice de mare performanță, precum, spre exemplu, Sensight SSR400, un instrument de ultimă generație fabricat în Israel.

În Rusia, compania Roselectronika s-a specializat în acest tip de echipament.

Recent, a anunțat dezvoltarea unui „vizor colimator” capabil să facă calcule și să furnizeze informații precise trăgătorului.

 

Foto;  Opex 360/ DXL-4/Lobaev Arms