Putin și-a PARAȘUTAT bodyguardul în fruntea KGB

Putin și-a PARAȘUTAT bodyguardul în fruntea KGB

Neliniște și îngrijorare la vârful serviciilor secrete ale Kremlinului, după ultimele manevre surprinzătoare ale lui Vladimir Putin.

Evgheni Nicolaevici Zinicev, fost bodyguard al lui Putin, a fost numit ulterior guvernator al regiunii Kaliningrad, în fruntea căreia a înregistrat un record de rapiditate: numit în iulie, el a părăsit postul în octombrie, la solicitarea personală, invocând motive familiale.

La vremea respectivă au existat destule voci care susțineau că adevăratul motiv era că nu îi plăcea slujba, scrie In Moscow’s Shadows.

Dar mișcarea nu i-a dăunat. Dimpotrivă. În octombrie a fost numit într-un post nou-creat, de al șaselea adjunct de director al Serviciului de Securitate Federală (FSB, continuatorul fostului KGB).

Ne puteți urmări și pe Google News

Zinicev s-a întors acasă. În vârstă de 50 de ani, el mai lucrase în KGB-ul sovietic, apoi în urmașa acesteia, FSB, înainte de a fi mutat Serviciul Federal de Gardă (FSO), în 2006, unde a lucrat ca bodyguard al lui Putin, considerat a face parte din noul val al agenților de elită ai Kremlinului.

Evgheni Zinicev, în spatele lui Putin, pe când era bodyguardul acestuia

În iunie 2015, a devenit șef al directoratului regional al FSB în Kaliningrad.

După numai un an, pe 28 iulie 2016, așa cum am arătat, a fost numit guvernator al regiunii. A devenit celebră prima sa conferință de presă care a durat doar 49 de secunde, în care a făcut apel la realizarea de investiții interne și la „stabilizarea situației macro-economice”, scrie sursa citată.

Hotărât lucru, concizia este trăsătura definitorie a lui Zinicev. La numai două luni și jumătate de la memorabila conferință de presă, el a părăsit funcția de șef al Kaliningradului, înainte ca propria ceremonie oficială de instalare să aibă loc.

La sfârșitul lui octombrie, deci, a fost numit adjunct al directorului FSB, cu grad de general-locotenent, într-un post care se pare că a fost creat special pentru el.

In Moscow’s Shadows comentează că promovarea fulgerătoare a lui Evgheni Zinicev nu este prea comodă pentru directorul FSB, Alexander Bortnikov. La începutul lui 2015, FSB a sprijinit GRU (serviciul de informații al armatei), cu care a fost adesea rivală, în efortul de a zădărnici tentativa Kremlinului de a numi în agenției militare un alt ex-bodyguard, Alexei Diumin.

Într-adevăr, intenția Kremlinului nu s-a materializat, mai ales pentru că Diumin nu avea suficientă experiență în domeniul militar.

În legătură cu Zinicev, care are suficientă experiență în FSB există două ipoteze: fie a fost parașutat în conducerea serviciului secret ca un fel de „comisar politic” al lui Putin, pentru a controla agenția, fie ca un potențial succesor al lui Bortnikov.

În ambele situații, șeful FSB nu mai are motive să doarmă liniștit.