Declarația lui Serghei Riabkov vine după ce președintele ales american Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea renunța la sancțiunile împotriva Rusiei, dacă Moscova acceptă un acord global de reducere a armelor nucleare.

Riabkov le-a declarat reporterilor la sediul ONU din New York:

„Sancțiunile nu sunt subiect de negocieri. Nu am discutat niciodată vreun criteriu pentru ridicarea acestor sancțiuni și nici nu vom discuta. Aceste sancțiuni nu sunt normale și ne-au fost impuse în mod ilegal.”

Totuși, Serghei Riabkov a declarat că Rusia ar fi dispusă să discute un acord pentru armamentul nuclear, însă a subliniat că orice concesie va fi legată doar de interesele de apărare și de alte condiții de acest fel.

„Fără dialog, nimic nu se va întâmpla”, a spus Riabkov. „Dar este prea naiv să crezi că Moscova își va schimba politica de apărare pentru sancțiuni sau alte motive.”

Riabkov a critica și presa americană pentru că i-a acuzat pe membrii viitoarei administrații Trump de legături cu Kremlinul.

„Sunt încă șocat de cât de distructivă este această speculație în presa americană și printre politicienii americani. Ca și când a avea contacte este ceva anormal.”

Și adjunctul șefului diplomației ruse a adăugat:

„Indiferent cât de puternic se încearcă implicarea membrilor viitoarei administrații în această intrigă – și chiar asta se întâmplă, ca să spunem lucrurilor pe nume – viața va demonstra care este adevărul.”