„Este vorba de un grad de integrare mai mare decât al statelor din ​​Uniunea Europeană. Practic, se discută despre crearea unui stat confederat la nivelul economiilor, în 2022”, susține Kommersant, citând un proiect de program de integrare economică, parafat de ambele părți la începutul lunii septembrie, însă fără a fi făcut public.
Fuziunea va presupune introducerea de coduri fiscale și civile comune, același regim de comerț exterior, același sistem de contabilitate a bunurilor și garanții sociale similare, supraveghere bancară comună, dar cu două bănci centrale, un singur regulator al piețelor petrolului, gazelor și energiei electrice, precum și reglementarea identică, de către stat, a industriilor, susține reportajul.
Fuziunea este puțin probabil să aibă loc în condiții de egalitate, dat fiind că economia rusă este de 29 de ori mai mare decât cea a Belarusului, potrivit ziarului menționat.
Tratatul privind crearea unei Uniuni RusiaBelarus a fost semnat la 8 decembrie 1999. După ce a fost ratificat de Duma de Stat rusă și de Adunarea Națională din Belarus, tratatul și Uniunea au intrat în vigoare în ianuarie 2000.
Kommersant susține că negocierile practice la nivel prezidențial și guvernamental se desfășoară încă din primăvara anului 2019.
Pe 3 septembrie, guvernul belarus a înaintat președintelui Lukașenko proiectul de program de acțiune pentru integrarea Belarus – Rusia.
Documentul nu conține acorduri specifice privind bugetul „unic” al Uniunii, fiind prea devreme pentru a se evalua dacă exista riscuri fiscale pentru Rusia, conform ziarului Kommersant.