Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, marţi, 19 februarie, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 6 februarie 2019, conform anunțului făcut de Administraţia Prezidenţială.

Statele membre NATO au semnat un protocol de aderare la NATO a Macedoniei, marcând un pas important în vederea intrării acestei ţări balcanice ca cel de-al 30-lea membru al alianței politico-militare.

Această document permite oficialilor de la Skopje să participe la reuniunile NATO în calitate de observator. Situația se va schimba atunci când toate cele 29 de state membre vor ratifica protocolul aderării. Acest eveniment este unul istoric pentru Macedonia și are loc după soluţionarea unui vechi conflict pe tema numelui ţării între aceasta şi Grecia, stat membru NATO, informează România TV.

Fosta republică iugoslavă a ajuns la un acord cu Atena anul trecut. Aceasta se obliga să își schimbe numele în Republica Macedonia de Nord, pentru a se distinge astfel de provincia greacă Macedonia.