Nu este o noutate, însă în ultima vreme se observă o intensificare a activității spionajului rusesc la adresa acestor state. La Sofia, bulgarii tocmai ce au solicitat Moscovei să retragă un diplomat acuzat de spionaj, ca să nu fie ei obligați să îl expulzeze.

Ministerul bulgar de Externe nu a comentat în niciun fel informația, dar procurorii au declarat că o investigație a fost pornită după ce s-a primit un pont de la serviciile de securitate. Informația era aceea că un prim secretar de la Ambasada Rusei este implicat în activități de spionaj de mai bine de un an. Din câte se pare, diplomatul rus organiza regulat întâlniri conspirative cu mai mulți cetățeni bulgari, inclusiv cu un înalt oficial din Armată, care avea acces la informații clasificate despre Uniunea Europeană și NATO.

„Principalul obiectiv al acestor întâlniri a fost acela de a obține, în scopuri informative, informații considerate secrete de stat, inclusiv prin oferirea de beneficii materiale”, au anunțat procurorii bulgari într-o declarație de presă. Deoarece suspectul avea imunitate diplomatică, ancheta a fost închisă, cu toate că existau motive rezonabile pentru plasarea lui sub acuzare.

Și la Varșovia s-a întâmplat la fel. Polonia a reținut un bărbat acuzat de spionaj pentru Rusia, anunță postul național de televiziune, TVP. Piotr Ś. a fost arestat pe 24 octombrie, în Capitală, și „este suspectat de cooperare cu servicii ruse de informații, derulând o activitate împotriva Poloniei”. În apartamentul acestuia, procurorii au găsit arme și muniție.

Polonia și Bulgaria sunt state membre NATO, la fel ca România. Din ce se observă, activitatea de spionaj a Federației Ruse s-a intensificat în ultima vreme cu precădere în această parte a Europei, considerată vulnerabilă.