Evenimentul Zilei > International > Putin, pe urmele lui Lenin și lui Stalin! Gestul sfidător al „țarului”
Putin, pe urmele lui Lenin și lui Stalin! Gestul sfidător al „țarului”

Putin, pe urmele lui Lenin și lui Stalin! Gestul sfidător al „țarului”

Statuia liderului de la Kremlin a fost dezvelită într-o sațiune de schi din Kârgâstan

O stațiune de schi din Kârgâzstan a ridicat o statuie de 2,5 metri a președintelui rus, Vladimir Putin, după ce directorul acestei stațiuni a primit un împrumut de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare sponsorizat de stat.

Ridicat luna trecută, monumentul îl reprezintă pe Vladimir Putin la costum, ușor țeapăn, privind marțial un peisaj arid, văi stâncoase și vârfuri acoperite de zăpadă, la 30 de kilometri sud de capitala Bișkek.

Directorul stațiunii, Akbar Roziev, a declarat că s-a orientat către băncile din kârgâze în căutarea unei linii de credit, dar nu a găsit în condițiile dorite, în timp ce Fondul de dezvoltare ruso-kârgâz, deschis în 2014, îi acordase un împrumut, scrie Moscow Times.

„Nu mai știu cum să-mi exprim recunoștința”, a spus Roziev, adăugând că îl consideră pe Putin un model. „Mulțumită împrumutului său, avem acum un centru mai atractiv”.

„Ce pot să mai spun? Putin este un om în adevăratul sens al cuvântului”, a concluzionat Roziev.

Fondul care a susținut proiectul lui Roziev se descrie ca principal mecanism de integrare a Kârgâstanului în Uniunea Eurasia, o inițiativă de politică externă promovată de Putin începând cu 2011, care vizează eliminarea obstacolelor în comerț, capitalul și mișcarea mâinii de lucru între Rusia și vecinii ei foști sovietici.

Statuia se alătură altor monumente ale liderilor ruși ridicate în stațiune, între care a primului lider sovietic, Vladimir Lenin.

Foto: 24.kg