Evenimentul Zilei > International > PUTIN cere negocieri în UCRAINA și o investigație completă la locul accidentului aviatic
PUTIN cere negocieri în UCRAINA și o investigație completă la locul accidentului aviatic

PUTIN cere negocieri în UCRAINA și o investigație completă la locul accidentului aviatic

Nimeni nu ar trebui să utilizeze prăbuşirea avionului de linie malaezian Boeing 777 în Ucraina pentru a-şi atinge propriile scopuri politice egoiste, susșține preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„În legătură cu evenimentele tragice care s-au produs deasupra Doneţkului, aş vrea încă o dată să vorbesc despre modul în care Rusia se raportează la evenimentele care se petrec în Ucraina. Noi nu o dată am chemat părţile beligerante să pună capăt vărsării de sânge şi să se aşeze la masa negocierilor”, a afirmat preşedintele rus, într-un interviu la postul de televiziune Rossia-24, citat de Agerpres.

„Pot spune cu toată convingerea că, dacă la 28 iunie acţiunile militare nu ar fi fost reluate în Ucraina, această tragedie cu siguranţă nu ar fi avut loc”, a subliniat el, atrăgând atenţia că „nimeni nu ar trebui şi nu are dreptul de a folosi această tragedie pentru a-şi atinge propriile scopuri politice egoiste”.

„Astfel de evenimente ar trebui să unească oamenii, nu să-i dezbine”, a mai spus Putin.

„În ceea ce o priveşte, Rusia va face tot ceea ce depinde de ea pentru ca diferendul din estul Ucrainei să treacă din faza sa actuală militară în faza discuţiilor la masa tratativelor prin mijloace exclusiv diplomatice şi paşnice”, a indicat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat că ancheta prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina ar trebui să se deruleze sub egida ICAO (Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile) şi că trebuie făcut totul pentru a asigura siguranţa experţilor internaţionali la locul accidentului.

„Astăzi acţionează deja acolo reprezentanţi ai Donbasului, Doneţkului, ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, experţi malaezieni. Dar aceasta nu este suficient”, a remarcat preşedintele rus.

„Este important ca la locul catastrofei aeriene să acţioneze o echipă completă de experţi sub egida ICAO, a unei comisii internaţionale corespunzătoare. Trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea deplină şi absolută a acesteia, pentru a asigura coridoarele umanitare necesare”, a mai afirmat Putin.

Scepticism în rândul liderilor mondiali

Preşedintele rus, Vladimir Putin, „a spus ce trebuia să spună”, în cursul unei convorbiri telefonice consacrate prăbuşirii zborului MH17 avute cu premierul australian, Tony Abbott, care a cerut, azi, ca vorbele să fie urmate de fapte, scrie AFP.

Cei doi lideri au discutat la telefon în noaptea de duminică spre luni, prima lor conversaţie după ce avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord, printre care 28 de australieni, s-a prăbuşit, joi ,în estul Ucrainei, probabil lovit de o rachetă sol-aer.

Şeful guvernului de la Canberra nu a dorit să intre în detalii, însă a declarat că, în prezent, Rusia trebuie să acţioneze.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: