Într-un interviu difuzat joi, de postul Rossiya 1, Vladimir Putin a revenit la situația din Belarus și la „angajamentele” pe care Rusia le are cu vecinul său, fost satelit al fostei URSS.

El a explicat că, la solicitarea lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarus, s-a format o rezervă de poliție, dar va fi trimisă ca întăriri numai „dacă situația scapă de sub control”.

Chestiunea unui ajutor pentru Belarus, țară care cunoaște demonstrații fără precedent încă din 9 august, a fost expusă de Vladimir Putin, care a evocat această forță polițienească ce poate, eventual, fi trimisă în Belarus, în cadrul acordurilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunii Rusia-Belarus.

Vladimir Putin a precizat că, în virtutea acestor acorduri, Rusia are angajamente față de Belarus în domeniul securității.

„Nu este nimic de ascuns, există clauze concordante care stipulează că toate țările membre ale acestor organizații, inclusiv Uniunea care are doar două țări, Rusia și Belarus, trebuie să se ajute reciproc în protejarea suveranității, a frontierelor externe și a stabilității. Așa este scris ”, a răspuns Putin la întrebarea cu privire la ajutorul rusesc către Minsk, evocat de președintele Alexandr Lukașenko.

Liderul de la Kremlin a confirmat, de altfel, faptul că omologul său bielorus a cerut ajutor din partea Rusiei, dacă „situația din Belarus o cere”. „I-am răspuns că Rusia își va îndeplini toate angajamentele”, a precizat Putin.

Lukaşenko  „mi-a cerut să formez un contingent de membri ai forţelor de ordine. Şi l-am făcut. Dar am convenit de asemenea că acesta va fi folosit numai dacă situaţia scapă de sub control”, a declarat Putin, informează Agerpres.

Preşedintele rus a apreciat că în opinia Moscovei situaţia din Belarus este în curs de normalizare şi deocamdată nu vede necesitatea folosirii unor forţe ruseşti în această ţară în contextul crizei politice şi al manifestaţiilor ce continuă după alegerile prezidenţiale din 9 august la care Lukaşenko a obţinut 80% din voturi, rezultat contestat de opoziţie.

„Sper că toate problemele, şi ele există, desigur, altfel oamenii nu ar ieşi în stradă, este un lucru absolut evident, se vor soluţiona în cadrul constituţional şi legal, şi prin mijloace paşnice”, a afirmat Vladimir Putin.

Putin a acuzat puterile occidentale că încearcă să influenţeze evoluţiile din Belarus, în timp ce în opinia sa Rusia are faţă de Belarus un comportament mult mai moderat decât europenii şi americanii.

„Nouă nu ne este indiferent ce se întâmplă acolo (în Belarus). Este o ţară foarte apropiată, ar putea fi ţara cea mai apropiată de noi”.