Pentru că,  după ani de cheltuieli de miliarde de dolari pentru a sprijini economia dominată de statul Belarus, Rusia intensifică presiunea asupra președintelui pentru a-și demonstra loialitatea acceptând o integrare mai profundă în schimbul ajutorului continuu. Asta este una din temerile liderilor din Belarus, că Rusia transformă totul într-o posibilă absorbție a fostului său satelit sovietic.

"Este prea devreme să vorbim despre pensionare", a răspuns Putin jurnaliştilor.  În prezent este prea ocupat ca să se mai gândească la ceea ce se va întâmpla după încheierea mandatului de preşedinte.

"Este prematur să vorbim despre o carieră politică după 2024, a declarat Putin pentru ziarul Corriere della Sera din Italia înainte de discuțiile cu omologii italieni și o vizită la Papa Francisc la Vatican.   

Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Financial Times, președintele rus a declarat: "Mai sunt încă cinci ani de activitate intensă și având în vedere viteza amețitoare cu care lumea se schimbă, este dificil să se facă predicții", a declarat Putin, în ultimul interviu publicat joi. "Credeți-mă, am multe de făcut în rolul meu actual".