Despre cauzele tremurăturilor vom afla zilele care urmează

Fizicul celui care se află la butoane nu poate tremura fiindcă corpul Şefului trebuie să fie sănătos (sau cel puţin în aparenţă), fiindcă altfel ar dezvălui că preşedinţii pot fi simpatici, dar nu prea normali. Şi normalitatea, opinia publică n-o tolerează prea mult timp mai ales la persoane care decid destinele a milioane de oameni. 

Doar Papilor, în numele Sanctităţii, li se premite să fie bolnavi

Să ne amintim toţi de calvarul durerii publice a lui Ioan Paul al II-lea, o rezistenţă epică , până la sfârşit. Dar politicienii nu sunt Papi, iar Şeful trebuie să fie mereu tonic, atât în democraţiile occidentale, cât şi în dictaturi. De exemplu, Benito Mussolini, cu ulcerul său, Stalin cu bolile sale, venezueleanul Chavez,  Ceauşecu cu paranoia sa, toţi oameni cărora bolile le-au luat puţin câte puţin omnipotenţa. 

Astăzi, când leadershipul înseamnă totul, chiar şi în democraţiile unde corpul liderului este o icoană, cine conduce nu se poate chirci în două din pricina unei dureri de stomac. Sau să tremure. Morala, din epoca grecilor şi până astăzi este aceeaşi: puternicul care se îmbolnăveşte este pierdut. Este concluzia  lui Massimliano Lenzi, editorialist, scriitor, scenarist, om de televiziune.