Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PULSUL PLANETEI. Politici anti-americane dezvăluite de înregistrări secrete cu președintele Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, și alți trei miniștri
PULSUL PLANETEI. Politici anti-americane dezvăluite de înregistrări secrete cu președintele Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, și alți trei miniștri

PULSUL PLANETEI. Politici anti-americane dezvăluite de înregistrări secrete cu președintele Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, și alți trei miniștri

A făcut epocă, săptămâna trecută, situația scandalului înregistrărilor private, care au apărut în Polonia, și care par să marcheze schimbări majore în societate.

 Astfel, conservatorii se îndreaptă liniștiți, în marș triumfal, spre câștigarea alegerilor generale din noiembrie, după ce au câștigat Președinția. Între timp, liberalii civici ai actualului președinte al Consiliului European, Donald Tusk, își pregătesc retragerea din prim planul politic, iar Radoslaw Sikorski, Mareșal al Sejmului și fost ministru de Externe, și-a încheiat cariera politică.

Președintele Seimului, Radoslaw Sikorski, și trei membri ai guvernului de centru- dreapta au decis să demisioneze după publicarea pe internet a actelor judiciare din dosarul interceptărilor ilegale, a anunțat premierul Ewa Kopacz. Cei trei miniștri care și-au prezentat demisiile sunt: Bartosz Arlukowicz (sănătate), Andrzej Biernat (sport) și Wlodzimierz Karpinski (finanțe). Șeful consilierilor premierului polonez Ewa Kopacz, fostul ministru de Finanțe Jacek Rostowski, și patru miniștri adjuncți și-au prezentat și ei demisia. Jacek Cichocki, coordonator al serviciilor speciale poloneze – care nu au reușit să împiedice publicarea interceptărilor – și-a anunțat și el demisia.

Scandalul a fost declanșat atunci când un om de afaceri, Zbigniew Stonoga, a publicat pe contul său de Facebook 2.500 de pagini din dosarele anchetei asupra interceptărilor ilegale ale unor discuții compromițătoare între personalități de prim rang din viața politică și economică a țării, printre care cei patru demisionari, scandal care a izbucnit anul trecut.

Afirmațiile, puțin amabile, pe tonuri extrem de negative, vulgare și degradante, fundamental anti-americane, înregistrate fără știrea interlocutorilor în restaurante din Varșovia, au dezvăluit o serie de opinii surprinzătoare, punând sub semnul îndoielii alianța polono-americană și independența băncii centrale. De asemenea, cu acest prilej au fost înregistrate și o serie de comentarii extrem de dure privind politica externă a premierului britanic David Cameron.

Premierul Platformei Civice, Ewa Kopacz, partidul liberal aflat la putere în Polonia, a fost nevoit să-și ceară public scuze în fața cetățenilor polonezi și a partenerilor externi ai Poloniei, în special anglo-americani, pentru părerile exprimate de liderii partidului său, deloc reverențioase la adresa partenerilor care investesc în efortul de reasigurare militară și susținerea întăririi flancului Estic al NATO, inclusiv prin apărarea Poloniei. Premierul Kopacz a mai spus că vrea să repare pagubele provocate de înregistrări și să facă în așa fel încât ele să nu devină punctul central al campaniei electorale.

Lovitura cu publicarea înregistrărilor ilegale a determinat o avalanșă de reacții la adresa Poloniei, partener strategic al României și unul dintre pilonii apărării NATO și UE, și el cutremurat de instabilitate politică astăzi. Cu un guvern ce mai are o infima susținere politică, Polonia așteaptă alegerile generale pentru a aduce din nou la conducere partidul fraților Kaczinsky, fostul președinte decedat în accidentul aviatic de la Katyn și fostul premier și președinte al Partidului Lege și Justiție, conservator. Cu abordări eurosceptice și cu un puternic interes în vecinătatea Estică, partidul conservator polonez se anunță un bun partener al României pentru politicile la Răsărit și un partener european dificil pentru Comisie.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.