Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PULSUL PLANETEI. Federația Rusă amenință România? (3) Războiul informațional al Rusiei la adresa României și a Vestului
PULSUL PLANETEI. Federația Rusă amenință România? (3) Războiul informațional al Rusiei la adresa României și a Vestului

PULSUL PLANETEI. Federația Rusă amenință România? (3) Războiul informațional al Rusiei la adresa României și a Vestului

Dacă anterior am vorbit despre mesajele MAE rus și răspunsul oficial venit de la București, nu putem să trecem cu vederea totuși zgomotul de fond, atmosfera creată de războiul informațional declanșat pe banii Moscovei, și la București prin vuvuzelele de serviciu ale propagandei ruse.

 Ele merg în mai multe direcții: experți care subliniază falsuri spre a fi acreditate și instrumente ruse de presiune asupra libertății de opinie în lume. RIA Novosti, de exemplu, ne spune că România va implementa decizia NATO cu privire la amplasarea pe teritoriul său a tehnicii militare grele a Alianţei pentru SUA va fi mai uşor să trimită, prin România, armament Ucrainei, în opinia “expertului rus pe probleme de Securitate internaţională”, Viktoria Legranova.

Aceeași Legranova a amintit, în direct, la postul de radio „Sputnik” – altă oficină a războiului informațional rus în lume, fosta Vocea Rusiei – despre scutul antirachetă: „Cele 24 de rachete, care intră în componenţa sistemului global antirachetă al SUA, reprezintă o iniţiativă strict americană. Scutul antirachetă propriu-zis este construit ca sistem modular, dar bineînţeles că poate fi transformat pentru a realiza şi obiective cu caracter ofensiv. Bineînţeles că ne îngrijorează şi alte procese care au loc în România şi alte state est-europene. Americanii îşi construiesc un sistem strategic operativ de comandă, din componenţa căruia fac parte câteva centre de comandă tactică a trupelor. O astfel de structură ar putea masca diferite formaţiuni: de la forţe armate ale ţărilor din fostul bloc estic până la grupări de tipul unei coaliţii internaţionale militarizate. De exemplu, de genul unor organizaţii în cadrul cărora acţionează mercenari”, a spus Viktoria Legranova.

Hoțul strigă hoții, prin vocea unei distinse doamne cercetător căreia i s-a pus în gură o enormitate despre drobul de sare care, eventual, ar putea să cadă, în timp ce Crimeea și estul Ucrainei e plină de sarea aruncată deja cu bună știință de Rusia prin anexarea Crimeii și agresiunea militară neasumată prin intermediari din Estul Ucrainei. Prin propaganda sa, Rusia ne acuză că NATO și SUA în viitor ar putea să facă, eventual, ceea ce ea face de mai bine de un an în Ucraina. Culmea tupeului în comunicarea publică, numită „întoarcerea oglinzii”, pentru a reflecta asupra celuilalt ceea ce tu faci de mult timp!

Publicaţia russiatoday.ro l-a găsit pe editorialistul cu nume românesc, Dan Muşetoiu, care atacă murdar și suburban autoritățile române. Nu știu dacă chiar există personajul sau e iar un pseudonim colectiv sub care acționează oficina cu epoleți a diviziei de război informațional rus, care utilizează câteva sute de postaci în limba română pentru publicațiile și rețelele sociale de la București.

Editorialul intitulat “Filmul războiului din Marea Neagră. Originalitatea scenariului românesc”, pe care nu ar trebui să-l multiplicăm nici măcar spre a-l combate, în alte condiții, susține că “Iohannis şi Ponta scriu, în aceste zile, un scenariu absolut original pentru România în Războiul Mării Negre, fiind prea proşti să copieze ceva bine.

Puteau să copieze modelul polonez, cel unguresc, cel turcesc, chiar şi cel bulgăresc… ar fi fost mai bine decât să ţină morţiş să fie originali”. Publicaţia filo-rusă a mai adăugat că “originalitatea românească” s-a manifestat prin legalizarea prezenţei „fără număr a militarilor americani şi a echipamentelor militare americane, cu care aceştia, americanii adică, vor face ce vor, când vor, cum vor. Bad decision!(…) Vestea proastă vine dacă această competiţie nu rămâne regională, devine globală. Juriul va judeca fie după criteriile LAHollywood fie după criteriile Mosfilm. În ambele cazuri, România va plăti preţul originalităţii şi va fi descalificată ruşinos”.

Concluzia este una singură: da, România este în război informațional, și da, pe acest front, Rusia amenință cu adevărat România!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.